Varaždinski SDP: Čuvaj se HDZ-a i kad darove nosi!

VV | 13.4.2021. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina Alen Runac jučer je održao konferenciju za novinare na kojoj je, kao "najvažniju demografsku mjeru koju će provesti kao budući varaždinski gradonačelnik", najavio besplatan vrtić za svu djecu na području Grada Varaždina te izgradnju novih vrtića. 

Istaknuo je kako se s pitanjem demografske krize koja sve više uzima maha do sad nije odgovorilo na zadovoljavajući način i kako je dužnost gradske vlasti da pomogne mladim obiteljima. No mnogi su izrazili skepsu u takva predizborna obećanja koja bi svakako mogla pasti u domenu praznih obećanja, a sličnog su mišljenja i u varaždinskoj podružnici SDP-a. Njihovo priopćenje vezano za obećanje Alena Runca o besplatnom vrtiću prenosimo u cijelosti:

"Varaždinski SDP osuđuje jučerašnju konferenciju za medije Alena Runca, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Varaždina na temu vrtića kao populističku, neargumentiranu i neutemeljenu.

Moramo sa žalošću primijetiti da se u ovoj kratkoj predizbornoj kampanji kod pojedinih kandidata i kandidatkinja, koji u želji da se pod svaku cijenu dokopaju gradonačelničke fotelje, dogodila eksplozija jeftinog populizma. Takav je i jučerašnji istup Alena Runca, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Varaždina u kojem, ni manje ni više, obećava besplatne vrtiće za svu varaždinsku djecu.

Od HDZ-a ustvari očekivano, ali nas zabrinjava da i drugi kandidati i kandidatkinje ne prežu od obećavanja svega i svačega; od ukidanja prireza, kupovine Varteksovog zemljišta vrijednog 200 milijuna kuna, silnih dodataka na mirovine, besplatnog ovog, besplatnog onog.… reklo bi se letu štuke, letu avioni, a u Varaždinu letu predizborni milijuni - bez pokrića.

Takvo je i Runčevo obećanje besplatnih vrtića, samo jedno u nizu mnogih HDZ- ovih predizbornih laži i obmana naših sugrađana. Na sreću, građani Varaždina nisu tako zaboravni, niti ih se može potkupiti ovakvim trikovima.

Moramo ovdje navesti neke činjenice kako bi naši sugrađani shvatili o kakvim se iznosima radi.

Gradske vrtiće pohađa od 735 – 750 djece (ovisno o mjesecu). Ukupni godišnji trošak je 21.204.183,00 kn, od čega roditelji plaćaju približno 5,5 milijuna kuna (25%), a iz gradskog proračuna izdvaja se 14,4 milijuna kuna. U manjem dijelu participira i država.

Privatne vrtiće pohađa 1070 djece od kojih 926 s područja grada Varaždina i njih grad subvencionira s 7.986.000,00 kn, a roditelji plaćaju još 10.914.000,00 kn.

Ukupno boravak djece u vrtićima varaždinski roditelji sufinanciraju s cca 16,5 milijuna kuna.

Podsjećamo javnost da je prije 4 godine sličnu stvar već „prodavao“ prošli HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Damir Habijan obećavši veće subvencioniranje vrtića. Damir Habijan to obećanje nije ispunio, a Runac sad ide još korak dalje. Pri tome namjerno izostavljaju činjenicu da je to isti HDZ koji je i tada kritizirao Čehoka i najavljivao da će biti ljuta oporba, a onda se nakon izbora pridružio i 4 godine vjerno „držao lojtru“ u svim njegovim poslovima u kojima je išao na štetu Grada i građana.

Povijest se ponavlja, samo je ovaj puta došlo da zamjene glavnog „glumca“ pa je ulogu Damira Habijana preuzeo „ozbiljni“ Alen Runac sa svojim letcima za grobne naknade, šećerima i besplatnim vrtićima.

SDP neće kampanju temeljiti na lažnim obećanjima, već će s odgovornim, ozbiljnim i stručnim ljudima koji ne podcjenjuju pamet Varaždinki Varaždinaca, prema listi prioriteta rješavati stvorene probleme, istovremeno stvarajući uvjete da gospodarstvenici rade, stvaraju novu dodanu vrijednost, zapošljavaju jer to je jedina formula za punjenje proračuna koji će biti usmjeren na rast i razvoj grada te pomoć onima kojima je potrebna.

Kroz nekoliko dana kandidat za gradonačelnika Varaždina dr. sc. Neven Bosilj će predstaviti svoj program  s konkretnim rješenjima za probleme koji su tu, koji ne trpe odgode, čekanje, a najmanje lažna obećanje i razbacivanja u maniri pijanih milijardera, ali s milijunima koji ne postoje.

To je jedini pravi odgovor za Varaždin – grad u kojemu je lijepo živjeti i za koji se isplati boriti radom i poštenjem, a ne lažnim i nerealnim obećanjima!"