Transparency International: Financijske institucije moraju kontrolirati novac u politici Foto: Ilustracija

Transparency International: Financijske institucije moraju kontrolirati novac u politici

V.M./Varaždinske vijesti | 14.7.2016. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Transparency international Hrvatska povodom financijskih izvješća prihoda političkih stranaka ukazala je na nužnost kontrole financiranja stranaka i novca u politici.

Kako je istaknula Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, transparentnost financiranja osigurava se poštenim i zakonitim poslovanjem svih pravnih osoba - stranaka, privatnih tvrtki i udruga. Kontrolne financijske institucije svojim sustavnim alatima moraju smanjivati koruptivne rizike i kažnjavati nepravilnosti.

- Financijsko poslovanje svih pravnih subjekta pa tako i političkih stranaka mora biti pošteno i zakonito, a sve nepravilnosti sankcionirane na jednaki način bez obzira o kome se radi. Političke stranke imaju pravo voditi neovisnu financijsku politiku koja se odnosi i na stranačke prihode i na stranačke rashode u okviru zakonitog poslovanja - navodi Budimir.

Dodaje da su stranačka tijela i članovi stranke ti koji moraju znati kako, zašto, gdje i na koji način se angažira novac privatnih tvrtki i fizičkih osoba u financijskom poslovanju stranke. Odgovornost za propuste, kaže, snose stranačka rukovodstva i ona odgovaraju pred zakonom i svojim članovima te građanima na izborima.

- Preventivna tijela, poput Državnog izbornog povjerenstva i Državnog ureda za reviziju, potrebno je osnažiti stručnim kapacitetima i mehanizmima kontrole, a Ministarstvo financija i Poreznu upravu alatima strogog kažnjavanja nepravilnosti - smatra predsjendica TIH-a naglasivši da će se povjerenje građana u političke stranke vratiti kroz odgovornost, dosljednost i poštenje u svakodnevnim aktivnostima od predsjednika stranke do svakog pojedinog člana.

Osim toga, smatra Transparency International Hrvatska, hitno je potrebno uvesti bolju kontrolu financiranja prihoda udruga koji nisu osigurani iz javnog novca.

- Gdje završava novac kojima raspolažu zaklade koje ostvaruju za hrvatske prilike značajne višemilijunske godišnje financijske promete i koga i zašto se tim novcem financira? Na to pitanje javnost zaslužuje saznati odgovore - zaključila je Davorka Budimir.