Potporu Bužaniću dali su u članovi Živog zida Foto: Živi zid

Bivšem "zviždaču" iz N. Marofa prijeti gubitak kuće!

M.P./Varaždinske vijesti | 20.11.2015. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Ukazivanje na nepravilnosti koje je uočio tijekom obavljanja posla voditelja službe knjigovodstva u ispostavi Porezne uprave u Novom Marofu, odnosno upozoravanja na višegodišnje krađe poreznih prihoda, Ivanu Bužaniću neposredno je prouzročilo mogućnost gubitka obiteljske kuće u Novom Marofu.

- Svatko tko je podizao kredit, morao je imati određenu kreditnu sposobnost. Ja sam je imao, no budući da sam kao državni službenik postao „zviždač“, plaća mi se naglo smanjila. Stoga sam pronašao bolje plaćeni posao, no tada me u 100-postotnom iznosu blokirala RBA banka i budući da više nisam mogao ići na posao, bio sam prisiljen dati otkaz. Bankari su tada jednostrano raskidali ugovore o kreditu te su sve stavili u jednokratnu otplatu! - priča Bužanić.

Kamata od oko šest posto stoga mu je povećana na čak 17 posto pa je umjesto 1.400 kuna kredita morao plaćati anuitet od 4.000 kuna.

- Budući da su članovi Hrvatske udruge banaka, tražio sam da se sve moje kreditne obaveze objedine i da se predloži realno rješenje za izmirenje mojih obaveza, no o tome nisu željeli niti čuti već su odlučili provesti ovrhu - napominje.

Na prvoj javnoj dražbi održanoj u srijedu, na kojoj su Bužaniću podršku pružili i članovi Živog zida, nitko se od kupaca nije pojavio.

- Problem je također u različitim procjenama vrijednosti kuće. Sudski vještak procijenio je da moja kuća vrijedi 58.000 eura, dok je vještak kojeg sam ja angažirao procijenio da vrijedi čak 169.000 eura. No, sud ne prihvaća moju procjenu već traži treću procjenu vještaka kojeg ja moram angažirati - žali se Bužanić.

On je, podsjetimo, tijekom 2000. godine MUP-u, Ministarstvu financija te DORH-u dostavio predstavku kojom upozorava da Porezna uprava na teret gradova, općina i županija godinama protuzakonito prikuplja oko 80 milijuna kuna na poseban račun, a nepostojanje zakona o planu i trošenju tako prikupljenog novca omogućuje zlouporabe. Protiv njega je tada pokrenut stegovni postupak te mu je uručen otkaz. Međutim, u međuvremenu je ponovno vraćen na posao.