Prijeti li Varaždinu ponovo „crni scenarij” zbog najavljenog zaduživanja od čak 170 milijuna kuna? Foto: Arhiva V.V.

Prijeti li Varaždinu ponovo „crni scenarij” zbog najavljenog zaduživanja od čak 170 milijuna kuna?

Varaždinske vijesti | 20.11.2019. u 09:23h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora smatra da je zaduživanje putem obveznica za trenutnu vlast vrlo koristan način zaduživanja jer vraćanje ogromne glavnice ostavljaju nekoj novoj gradskoj upravi koja zbog toga možda neće biti u mogućnosti ulagati u razvoj grada.

- To je posebno opasno u situaciji kada brojni ekonomski pokazatelji ukazuju na usporavanje gospodarstva i pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj i EU, a ekstremni rast cijena nekretnina i osobne potrošnje temeljen na (pre)velikom zaduživanju građana kroz nenamjenske kredite ponovo podsjećaju na scenarij iz 2008. i krizu koja je Hrvatsku bacila na koljena - objasnila je Antolić Vupora.

- Osim toga, zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim se mlađi od 25 godina u potpunosti, a oni do 30 godina djelomično oslobađaju plaćanja poreza na dohodak, predviđeni prihodi prora- čuna bit će manji za čak 10-tak milijuna kuna što je veliki udarac za proračun grada kao što je Varaždin - upozorava Antolić Vupora i traži od odgovornih u gradu da dobro razmisle u kakav položaj će ovim zaduživanjem dovesti grad i sve Varaždinke i Varaždince.

- Očekujem da će Odluku o zaduženju obveznicama donijeti većina u Gradskom vijeće predvođena Čehokovim i HDZ-ovim vijećnicima, a te dugove će zbog odgode vraćanja od 10 ili više godina očito plaćati i naša djeca. Žalosno je da troškovi planiranog zaduženja od predviđenih 100 milijuna kuna za varaždinske bale i gotovo 30 milijuna kuna odštete Ekos Holdingu u vlasništvu HDZ-ovca Hrvoja Vojvode nisu ni trebali postojati. Ti novci su se mogli i trebali utrošiti za neke ozbiljne infrastrukturne projekte kojima bi se potaknuo jači gospodarski razvitak grada - smatra Miroslav Marković, predsjednik gradskog ogranka SDP-a.