Habijan: Kada će prestati uhljebljivanja u Nadzorne odbore gradskih tvrtki?

V.M./Varaždinske vijesti | 5.9.2016. u 11:47h | Objavljeno u Aktualno

- Je li HDZ odgovoran što Varaždin još uvijek nema novu zgradu kirurgije? Je li odgovoran što su bale još uvijek na ulazu u grad? Je li kriv što su prosječne plaće u Varaždinu jedne od najnižih u Hrvatskoj? Je li HDZ kriv što se u upravna vijeća i nadzorne odbore tvrtki postavljaju
politički poslušnici iz redova stranaka okupljenih u Narodnoj koaliciji - pitao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Uz aktualne teme, Habijan se osvrnuo i na Aquatehniku. U Narodnim novinama je 24. kolovoza objavljen poziv za glavnu skupštinu društva Varkom. Između ostalog, točka dnevnog reda je poništenje odluke Skupštine Varkoma o davanju suglasnosti za privatizacijom Aquatehnike. Odluka je iz lipnja 2009. godine. Sljedeća točka na dnevnom redu je donošenje odluke o prodaji Aquatehnike.

- Zakonski ne možete poništiti odluku SKupštine. Možete ju eventualno staviti van snage, ali ju ne možete poništiti. Iz poziva nije uopće jasno je li izvršena procjena vrijednosti tvrtke Aquatehnika. Nisu navedeni niti razlozi zbog kojih se odlučuje prodati. Financijski pokazatelji za Aquatehniku pokazuju da je društvo u prošlog godini ostvarilo 9 milijuna kuna zadržane dobiti i imaju rast prihoda od 50 posto, a dobiti od 120 posto. Postavlja se pitanje je li pravo vrijeme za prodaju tvrtke - istaknuo je Habijan.

Dodao je da se u Nadzorni odbor Varkoma ponovno pokušavaju imenovati osobe prema političkoj podobnosti.

- Jedna osoba je iz HNS-a, druga iz SDP-a. Ponovno su raspodjelili svoje članove u NO. Možemo li napokon prestati s tom praksom. Zar doista nitko izvan kruga HNS-a i SDP-a nije dovoljno stručan, obrazovan i kvalificiran za nadzorni odbor bilo koje tvrtke? Volio bih da se s tom praksom prestane - rekao je Habijan.

Što se tiče aktualne problematike u Gradu Varaždinu, naveo je kako je HDZ u gradu Varaždinu 17 godina u oporbi, 17 godina ne participira u vlasti te da nije kriv za trenutne probleme.

- Treba jasno reći da su određeni pojedinci pod krinkom HDZ željeli ostvariti svoje osobne interese, te su na taj način utjecali i na rejting stranke u našem gradu. Pojedinci koji su svoje članstvo i svoj glas u predstavničkom tijelu koristili i prodali radi partikularnih interesa. Jasno želim reći da takvim pojedincima nije mjesto u HDZ. Nisu dobrodošli. Međutim, HDZ se u gradu Varaždinu u posljednjih godinu dana reformirao,
transformirao, postali smo prepoznatljivi, postali smo vrlo jasna alternativa sadašnjoj gradskoj vlasti. Uvijek govorim da negativna kampanja, a
pod time mislim samo kritiziranje vlasti ne može biti jamac uspjeha. Jasno da treba ukazati na stvari koje nisu dobre ali istodobno treba ponuditi
rješenja navedenih problema - rekao je Habijan.

Postavio je pitanje je li HDZ odgovoran što Varaždin još uvijek nema novu zgradu kirurgije, odnosno objedinjeni bolnički hitni prijem.

- Još 2009 godine HDZ-ova vlada dala je 110 milijuna kuna za navedeni projekt, sadašnji župan ugovor je raskinuo i krenuo u JPP. Gdje smo danas, gdje je kirurgija? S druge strane sadašnji ministar spremio je 70 milijuna kuna za HBOP međutim župan isti nije prihvatio. Sada 7 godina poslije, ista obećanja. Je li HDZ kriv? Bale na ulazu u grad, sjetite se prošle godine 10 dana prija izbora, naš gradonačelnik stavio je balu na tamić i krenuo put Zagreba na prosvjed protiv svog ministra. Danas ponovno 10 dana prije izbora gradonačelnik nudi rješenje u vidu zaduženja od 70 milijuna kuna. Dakle ponovno će Varaždinke i Varaždinci platiti nešto za što sve ove godine izdvajaju temeljem računa koje plaćaju. Ako može Samobor zašto ne može grada Varaždin. Osobno se protiv prijedlogu gradonačelnika jer ne mogu prihvatiti novo zaduženje, jer smatram da je grad kao i Samobor mogao na drugačiji način riješiti navedeni problem. Je li HDZ kriv? - pita se Habijan.

Što se tiče prosječnih plaća u Varaždinu, ističe kako su jedne od najnižih u Hrvatskoj, a gradski HDZ je, kaže, stalno ponavljao kako je potrebno promijeniti strukturu zaposlenih.

- Upozoravali smo da novi direktor Tehnološkog parka mora biti izabran na međunarodnom natječaju. Tehnološki park II je prilika koja se ne smije propustiti i koja ne smije biti ugrožena od strane politike. Međutim, gradonačelnik i Narodna koalicija riješili su sve stranačkih uhljebljivanjem. Je li HDZ kriv? Članstva u NO i UV popunjena su isključivo stranačkim podobnicima iz Narodne koalicije. Osobno smatram da naknade za članstva u NO i UV društava u vlasništvu grad treba ukinuti. Vrlo vjerojatno bi se smanjio i interes za rad u istima. Je li HDZ kriv? HDZ grada Varaždina ponavlja cijelo vrijeme da prošlost treba ostaviti povjesničarima. Nas zanima što je danas i što će biti sutra. Ne želimo dijeliti već spajati. Ne bojimo naš grad na crvene, crne plave. Grad Varaždin pripada Varaždinkama i Varaždincima - istaknuo je Habijan.

Poručio je da je ovaj HDZ alternativa Narodnoj koaliciji i da im treba pružiti šansu.

- Iskreno, ja sam prije godinu i pol prihvatio mjesto povjerenika, sada predsjednika s jedinim ciljem da ovom gradu donesemo željene promjene jer sam mišljenja da grad tone u apatiju. Ušao sam bez ikakvog osobnog interesa, pomalo idealistički vjerujući da se rejting HDZ može brže promijeniti. Ovim putem želim pozvati sve Varaždinke i Varaždince da nam 11. Rujna 2016. Godine daju šansu. Da daju šansu modernoj proeuropski orijentiranoj stranci koja je dokazala svoju vjerodostojnost - zaključio je Habijan.