Grad Varaždin priključio se kampanji „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.12.2018. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin priključio se mnogim hrvatskim gradovima u kampanji „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koju je ovog rujna pokrenula splitska komunalna tvrtka Split Parking.

- Građani Varaždina moraju biti svjesni problema s kojim se naši sugrađani susreću kada je netko zloupotrijebio parkirno mjesto namijenjeno njima. Cilj ove kampanje je da svatko od nas shvati da su osobe s invaliditetom u svakodnevnom izazovu u prometu i da mi ne smijemo biti ti koji ćemo im dodatno otežati situaciju. Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ne služe da „stanemo samo na minutu i odemo do pekare“ ili da se jednostavno parkiramo na njih, a da na to nemamo pravo – ona su namijenjena onima kojima je to zaista potrebno - izjavio je Damir Habijan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Glavni cilj kampanje je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi i dugoročni cilj jest izmjena Pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti kako bi se sankcioniranje zloupotrebe istog lakše provodilo.

- Pozivam sve sugrađane da obrate pažnju na parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom, a policiju i komunalne redare pozivam na veću kontrolu valjanosti iskaznica i parkiranjem na mjestu za osobe s invaliditetom - napominje Habijan.

Cilj kampanje jest djelovati u rješavanju još jednog velikog problema s kojim se osobe s invaliditetom susreću, a to je zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske. Na inicijativu HDZ-a Grada Varaždina, a u suradnji s Crtorad d.o.o., u gradu Varaždinu će se postaviti 15 – 20 tabla s fotografijama naših sugrađana, osoba s invaliditetom, uz parkirališna mjesta prilagođena za njih. Damir Habijan poziva i ostale gradove u Varaždinskoj županiji da se pridruže ovoj inicijativi postavljanjem spomenutih tabla.

Habijan je naglasio da je izuzetno važno da se sugrađanima s invaliditetom pomogne u svim aspektima njihovog života, a da obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ne ostane samo na riječima, već da se krenu povlačiti konkretni potezi za što dostojanstveniji život tih osoba.

- Svi se moramo truditi da inkluzivnost osoba s invaliditetom ne ostane tek slovo na papiru već da zajedno doprinosimo i donosimo odluke koje su za naprednije i kvalitetnije odnose i život svih građana grada Varaždina, a mobilnost je jedan od preduvjeta - rekao je Habijan.