"Da nije bilo reformi Lalovca i Marića, Varaždinska županija bi danas imala 14% veći proračun

| 28.3.2019. u 14:23h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema. 

Osim što se osvrnuo na nedavno priopćenje HDZ-ova Anđelka Stričaka vezano uz davanja jamstva Uljaniku, varaždinski župan ponovno je naglasio svoj stav da je za Uljanik jedino rješenje stečaj s preustrojem.

- Da se odluka o stečaju s preustrojem donijela prije godinu dana ili barem prije sedam mjeseci, koliko radnici ne primaju plaće, danas ne bi imali situaciju da je od 4500 ljudi, nih 1800 najkvalitetnijih otišlo, već bi u brodogradilištu radilo upravo tih 1800 brodograditelja i za to primalo plaću bez dodatnog troška države - rekao je Čačić.

Napomenuo je da je Vrdoljakova podrška Debeljaku, u odnosu na njegovu osobnu korist, razumljiva i da je zanimljivo da se do istupa Reformista, kad su rekli da će glasati protiv daljnjeg bacanja novca, nisu javili ni Štromar ni Posavec obzirom da bi jasan stav HNS-a eliminirao svaku drugu odluku osim stečaja.
- Stav „stranka je za restrukturiranje ali mi se ne slažemo s vlastitim mišljenjem“ nije stav nego petljanje – naglasio je Čačić.

Na konferenciji za medije Čačić se osvrnuo i na sukob između HNS-a i HDZ-a oko toga tko ja zaslužan za povećane prihode proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave.

- Stvari su potpuno jasne. Zasluge ima isključivo HDZ koji je izmjenama poreznog sustava i osnivanjem Fonda za fiskalno izravnanje vratio iznos koji je općinama, gradovima i županijama uzela SDP-ova Vlada nakon odlaska Čačića, a uz glasove i podršku HNS-a koji je to bez problema mogao spriječiti uz 14 zastupnika, potpredsjednicom Vlade i četiri ministarska resora - ističe Čačić.

Iznio je podatke prema kojima je Varaždinske županije prije reforme Lalovca 2014. i nakon Marićeve reforme 2018. godine, imala gotovo isti proračun, jer je od 25 %, koliko je uzeo Lalovac, dio vratio Marić, a da nije bilo ni jedne niti druge reforme danas bi imali 14 % veći proračun.

Također je komentirao odluku Gradskog vijeća Ivanca da ne podrži prijedlog gradonačelnika Batinića za prenošenje prava na Grad za škole s ivanečkog kraja.

- I vijećnici su prepoznali da se u gradonačelnikovoj inicijativi radi o demagogiji i prikupljanju političkih poena na trošak građana Ivanca i štetu učenika. Još jednom jasno i glasno poručujemo: nakon što je gradonačelnik prihvatio sufinanciranje od 10% po modelu JPP-a, a Županija je to predlagala od prvog dana dolaska na vlast, jedina zapreka u realizaciji su predstavnici HNS-a u Vladi pa molimo predsjednika kluba zastupnika HNS-a i gradonačelnika Ivanca g. Batinića da preuzme svoju odgovornost pred građanima koje zastupa i zatraži on, kao što smo i mi još jednom dopisom zatražili ministricu HNS-a da se izjasni - prozvao je Čačić dajući novinarima dopis koji su poslali ministrici Divjak vezano za dogradnju škole u Ivancu jer bi Županija trebala sufinancirati 35%, a država bi trebala osigurati preostalih 55%.

Predsjednik Reformista osvrnuo se i na presudu za kriminalne radnje isplate javnog novca gradonačelnika Ludbrega.

- Sad kad je gradonačelnik priznao krivnju, a presuda je zbog priznanja svedena na pet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, potpuno je jasno da se ne radi ni o kakvim nejasnoćama u zakonskim propisima, a još manje o odgovornosti službenika koje nitko nije ni za što optužio niti su primili bilo kakav novac, za razliku od gradonačelnika Bilića, već se radi o isključivoj odgovornosti njega samog. Obnašanje dužnosti gradonačelnika nakon presude za kriminal i nakon toga javno istupanje s pozicije čovjeka koji govori o moralu u hrvatskom društvu, govori sve o tom čovjeku - zaključio je Čačić.

Označeno u