Patafta: Za problematiku bala stručno povjerenstvo sa svim političkim opcijama

Napisao/la: vv -

Nakon odluke DKOM-a, koji je van snage stavio odluku Gradskog vijeća iz veljače,  varaždinski gradski vijećnik Davor Patafta predlaže osnivanje stručnog povjerenstva Gradskog vijeća, a u kojem bi bile zastupljene sve političke opcije.

U vezi problematike s baliranim otpadom u zoni Brezje, Patafta podsjeća da je Gradsko vijeće tada odlučivalo “hitno”, u roku 24 h, bez ikakvih rasprava odbora i pripremljene bitne dokumentacije.

- Svi su se moji strahovi ostvarili i to u svega par mjeseci. Lažno je bio prikazivan sastav otpada i donosile su se odluke koje nisu zakonski održive. Vrijeme za raspravu na sjednici u veljači je bilo izuzetno ograničeno kao da raspravljamo oko nekog kioska, a ne o ovako ozbiljnoj temi od izuzetno važnog javnog značaja za naš grad i građane i koje štete bi mogla plaćati i naša djeca i naši unuci. Odlučivati o takvim vrijednostima i rak rani Grada Varaždina bez više pravnih mišljenja renomiranih odvjetničkih društva nije po meni profesionalno ni odgovorno prema građanima. Ovakvim postupcima Grad, nažalost, samo radi korist drugim stranama s kojima je u sporovima, a time, nažalost, i velike štete građanima. Ponovno postavljam pitanje, zašto sav normalni poslovni svijet o ovakvim ugovorima, sudskim postupcima i ekološkim problemima ima barem 2 do 3 pismena pravna mišljenja različitih renomiranih odvjetničkih društava i pravnih stručnjaka, dok vijećnici za ovu Odluku nisu dobili niti jedno! Zašto se raspravljalo oko raskidanja koncesije za odlaganje otpada koja je prošla međunarodni javni natječaj, žalbe DKOM-u, Upravni sud i sl., a onda se odlučivalo da se otpad riješi ponovno istim odlaganjem kojeg Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša ne sufinanciraju niti 1%!?!, upozorava Patafta, koji je osporavao navode o inertnosti otpada, a "radi zaštite interesa Grada Varaždina" podnio je i kaznenu prijavu zbog iznošenja "lažnih činjenica koje mogu zakomplicirati rješavanje baliranog otpada koji ugrožava okoliš."

Osim što je u veljači ukazivao na „neispravan način donošenja odluka koji se mjere u desetinama milijuna kuna“, kako podsjeća, davao je i prijedloge koje su neki vijećnici na osobnoj razini napadali i ismijavali.

- Molio sam odgovorne koji su predložili donošenje ovakve Odluke da mi daju primjer tko je igdje u svijetu ikada imao dva ugovora (koji su prešli sve kontrole i dugotrajne zakonske postupke) koje druge ugovorne strane žele izvršiti i štoviše tuže za izvršenje istih na sudu, u situaciji kada istovremeno postoji alarmantna potreba za realizacijom usluge koja će ukloniti veliki, u ovom slučaju, ekološki problem, i da je onda umjesto realizacije tih ugovora išao u jednostrano raskidanje oba i ulazio u postupak novog mogućeg kompleksnog trećeg ugovora i mogućeg dugotrajnog postupka javne nabave i procedura!? Da li su vijećnici i gradska izvršna vlast svjesni da je glede važeće koncesije nadležno ministarstvo pokušalo i prije više godina samo krenulo (kao treće moguće samostalno rješenje zbog realizacije inspekcijskih rješenja) u rješavanje baliranog otpada javnim pozivom koji je tada Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ukinula i postupak poništila jer je isti predmet nabave već bio ugovoren i riješen. Zašto se mislilo da bi sada bilo drugačije ako bi se ugovori jednostrano raskinuli!? Izuzetno me brinulo i prije donošenja Odluke, da će Grad koji je imao dva već ugovorena kompleksna rješenja, oba raskinuti ne bi li krenuo u treće koje će se ovakvim neozbiljnim radom izjaloviti i tada neće više imati niti jedan ugovor koji je prošao javne nabave i kontrole barem 1 do 2 godine, dok će, osim sve izvjesnijih materijalnih šteta na sudovima, bale u međuvremenu i dalje zagađivati okoliš, narušavati zdravlje ljudi i činiti nemjerljivu štetu gradu i građanima. Nikada u životu nisam vidio niti doživio mjesto (ili kolektivno tijelo upravljanja) s tako puno ega kod ljudi, a tako malo znanja o odlučivanju i pripremi analiza za velike odluke. Gradsko vijeće je bitno “kolektivno” tijelo grada i apeliram na sve, ako se ikako mogu, neka ego i politička nadmudrivanja oko ove tema stave u drugi plan, a u prvi plan “kolektivno” rješavanje ovog velikog problema s prethodnim argumentiranim raspravama, veli Patafta te naglašva da ga je Damir Habijan kao predsjednik Gradskog vijeća razočarao, jer je od njega kao odvjetnika i pravnika u Gradu Varaždinu očekivao temeljitiji rad i pripremu.

- Nažalost, zadnji događaji pokazuju da populizam i kod njega ima puno veću težinu od prava i profesionalnosti, veli.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.