Zablistala i Područna škola Nova Ves Petrijanečka, završio EU projekt energetske obnove Foto: Varaždinska županija

Zablistala i Područna škola Nova Ves Petrijanečka, završio EU projekt energetske obnove

Varaždinske vijesti | 10.11.2020. u 17:11h | Objavljeno u Društvo

Još jedna škola u Varaždinskoj županiji je zablistala: završila je energetska obnova Područne škole Nova Ves Petrijanečka, čija je matična škola OŠ Petrijanec, a koju ove školske godine pohađa 32 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Završna konferenciji EU projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade Područne škole Nova Ves Petrijanečka na adresi Florijana Bobića 54, Nova Ves Petrijanečka“ održana je danas, 10. studenoga. Zamjenik župana Robert Vugrin pohvalio je realizaciju ovog projekta.

- U zgradu PŠ Nova Ves Petrijanečka uloženo je gotovo 1,2 milijuna kuna, što je prvo veliko ulaganje otkako je ovaj objekt izgrađen 1987. godine. Ovime smo osigurali bolje uvjete za učenike i djelatnike, škola je vizualno promijenila izgled, a najvažnije je što će se zahvaljujući obavljenim zahvatima u sklopu ovog EU projekta ostvarivati značajne uštede. Smanjenje potrošnje primarne energije bit će čak 92,86 posto, a emisija CO2 smanjit će se za 93,24 posto. Upravo je to glavni cilj projekata energetske obnove. Ova škola jedna je od osam područnih škola na području Varaždinske županije koja je energetski obnovljena ili je obnova pri samom kraju, dok je ukupno riječ o 22 školske zgrade u koje ulažemo više od 70 milijuna. Kad svi radovi budu gotovi, očekujemo da će uštede iznositi oko milijun kuna godišnje – rekao je Vugrin.

Vrijednost projekta energetske obnove PŠ Nova Ves Petrijanečka nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti projekta je 1.197.150 kuna, dok je vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 983.710 kuna. Odobreno je 477.886,86 kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda, iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje osigurano je 216.535,88 kuna, pa Varaždinska županija projekt sufinancira s 502.727,26 kuna. Objekt iz energetskog razreda D prelazi u razred B.

Ravnateljica škole Valerija Paljak izrazila je zadovoljstvo izvedenim radovima.

- Školska zgrada ima novu fasadu i vanjsku stolariju, rekonstruirane su elektroinstalacije i sustav grijanja. Ugrađen je novi plinski kondenzacijski uređaj, kao i dizalica toplice za grijanje i pripremu tople vode, a radijatorski ventili zamijenjeni su novim termostatskim ventilima. Sada imamo fotonaponsku elektranu putem koje ćemo sami proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora za svoje potrebe, a uz to će služiti i za pripremu tople vode. Učenici i djelatnici sada imaju neusporedivo bolje uvjete za rad, a režijski troškovi će istovremeno biti kao u prosječnoj obiteljskoj kući. Također, škola je također i estetski lijepa – istaknula je ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak koja se zahvalila Županiji na potpori u realizaciji projekta.

Projekt energetske obnove financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i načelnik općine Petrijanec Željko Posavec te županijski vijećnik i član Školskog odbora OŠ Petrijanec Roman Strelec.

101020_nova_ves_1_Medium.JPG

101020_nova_ves_2_Medium.JPG

101020_nova_ves_3_Medium.JPG

101020_nova_ves_4_Medium.JPG

101020_nova_ves_5_Medium.JPG