Vugrin: "Zatvaranje ugostiteljskih objekata dalo je rezultate" Foto: Krešimir Đurić

Vugrin: "Zatvaranje ugostiteljskih objekata dalo je rezultate"

| 11.12.2020. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji je evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 589 uzoraka.

- U posljednjih tjedan dana imamo incidenciju od 1.040 slučajeva na 100.000 stanovnika. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima jučer je bio 44 posto, a udio pozitivnih u svim uzorcima je 35 posto. Ovdje također vidimo kontinuirani pad udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih - rekao je načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za medije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 267 osoba s teškom kliničkom slikom, od čega 22 u jedinici intenzivnog liječenja, a 20 ih je na respiratoru. Nažalost, preminulo je pet osoba pozitivnih na Covid-19.

- S obzirom da su prošla sad već tri tjedna od stupanja na snagu prvih ozbiljnijih mjera pokrenutih na zahtjev stožera civilne zaštite Varaždinske županije, a koje su potom u razmaku od sedam dana, izuzevši prelazak srednjih škola na online nastavu, preuzete i na nacionalnoj razini, možemo sagledati rezultate ovog, nazovimo ga, pilot-projekta. Kad sagledamo tijek svih relevantnih epidemioloških pokazatelja, sa sigurnošću možemo utvrditi da je tijekom 11 dana od stupanja na snagu tih ozbiljnijih mjera još bilježen kontinuirani rast, te da u devet dana nakon toga bilježimo jedan blagi pad. To jasno pokazuje najveća 7-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika za 1. prosinca od 1.169, a danas iznosi 1.042. Dakle, evidentan je pad od preko 10 posto tijekom proteklih devet dana - napomenuo je Vugrin.

- Neupitno je da su primarno zatvaranje ugostiteljskih objekata i prateće mjere dali potrebne rezultate. Strože mjere bi sasvim sigurno uvjetovale i jači pad, a vjerujemo da će se one, ako bude potrebno, i pravovremeno donijeti na nacionalnoj razini. Uz mjere, potrebno je i podržati svijest o odgovornom ponašanju i upravo zato svaka namjerna ili nenamjerna izjava koja ide u prilog diskreditiranja i nepoštivanja postojećih mjera predstavlja veliku opasnost. U Gradu Varaždinu kontinuirano se propitkuje potreba zatvaranja ugostiteljskih objekata, s tim da se istovremeno izričito prozivaju velike proizvodne tvrtke kao žarišta koja je, trebalo, očito, zatvarati i prije zatvaranja ugostiteljskih objekata, ili čak umjesto ugostiteljskih objekata - rekao je Vugrin.

- U tom smislu posebno je važno da je HZJZ započeo s brzim antigenskim testovima u najvećim tvrtkama na području Varaždinske županije. Tvrdnje koje je iznosio načelnik stožera civilne zaštite grada Varaždina da broj zaraženih tamo seže do 40 posto, odnosno da prema njihovim istraživanjima on iznosi 25 posto, jasno i nedvosmisleno demantiraju preliminarni rezultati, a oni pokazuju da je u prvih 339 uzoraka detektirano 10 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, što je 2,9 posto. Ta stopa ni po čemu ne odudara od zaraženosti u nekim drugim kolektivima. Naprotiv, čak i redovno testiranje zaposlenika u zdravstvu pokazuje da zaraženost tamo doseže do 8 posto - istaknuo je načelnik županijskog stožera.

>> Capak: Dosad provedeno 339 brzih testova u Calzedoniji, pozitivnih je 10

- Preliminarno možemo zaključiti da je razina odgovornosti u velikim industrijskim pogonima izrazito visoka i da se oni neopravdano prozivaju kao žarišta koja bi trebala zatvarati kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje koronavirusa u Varaždinskoj županiji - zaključio je Vugrin.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vugrin je pojasnio na koji se način provodi testiranje u tvrtkama.

- HZJZ je od nas tražio popis većih tvrtki na području Varaždinske županije i mi smo im dali popis 10 najvećih tvrtki. HZJZ će sam odlučiti, nakon prvih tisuću - dvije tisuće testova, u kojoj mjeri namjeravaju provoditi ovaj projekt. Zasad su iskazali interes za oko 10.000 testova. Koliko imam povratnih informacija, tvrtke su spremne dati privolu, koju trebaju dati i zaposlenici - rekao je Vugrin.

Na testiranja se osvrnuo i župan Radimir Čačić.

- Varaždinska županija je dosad testirala preko 53.000 testova, dakle, svaka treća osoba u županiji je već testirana s PCR testovima. Svako testiranje, pa i ovo s brzim testovima, je dobrodošlo. Ako žele testirati 20.000 pa i 30.000, super, svaki podatak je dobrodošao i izdvojit ćemo sve zaražene - rekao je Čačić.

Vugrin se osvrnuo i na urušavanje vojnog šatora u krugu bolnice.

>> Poznato zbog čega je došlo do popuštanja konstrukcije vojnog šatora u bolnici

- Ništa dramatično se nije dogodilo, iako na slikama to grdo izgleda. Nije se urušila konstrukcija, jer ti šatori nemaju konstrukciju već zračne jastuke, odnosno ovojnice, i tu je došlo do pada tlaka, koji je očito bio nedovoljan uslijed vremenskih nepogoda, odnosno vlažnog snijega, koji je napravio određeni pritisak. Šatori se dva dana nisu koristili za potrebe tranzita pacijenata i nisu bili pod kontinuiranim nadzorom pa je tijekom noći došlo do tog pritiska na šator. Naime, ako su u šatoru pacijenti, šator je pod kontinuiranim nadzorom. Nije bilo čak niti materijalne štete, samo je došlo do pada tlaka - odgovorio je Vugrin na novinarsko pitanje.

Označeno u