Učiteljica Ivana Canjuga iz VI. OŠ Varaždin sudjelovala u Erasmus projektu u Rumunjskoj

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Učiteljica Ivana Canjuga iz VI. OŠ Varaždin sudjelovala u Erasmus projektu u Rumunjskoj Foto: 6. OŠ Varaždin

Učiteljica VI. osnovne škole Ivana Canjuga sudjelovala je od 15. do 21. listopada na studijskom putovanju u gradu Ploestiju u Rumunjskoj. Riječ je o Erasmus+ projeku s temom sprječavanja nasilja među vrtićkom i školskom djecom, a u Rumunjskoj je bilo petnaestak sudionika iz Rumunjske, Francuske, Švedske i Španjolske.

Delegacija sastavljena od učitelja, školskih inspektora, psihologa i pedagoga tijekom studijskog je putovanja posjećivala škole i vrtiće, organizirala predavanja i radionice, a sve s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja. Sudionici su bili u nekoliko vrtića, osnovnih i srednjih škola gdje su im bile predstavljene aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se borili protiv ovog teškog problema koji se očituje u fizičkom, verbalnom ili računalnom obliku.

Kako pojašnjavaju iz VI. OŠ, vrtići u svoje kurikulume uvode sportske aktivnosti u vidu borilačkih vještina gdje djeca uče prvenstveno strpljivosti i poštivanju protivnika bez obzira tko je pobjednik. Djeca uče ono što vide u svojoj okolini, prvenstveno u roditeljskom domu, vrtiću, školi.

- VI. osnovna škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje, a broji 800 učenika u dobi od 7 do 14 godina. Ti su učenici veoma različiti, kako dobno, emotivno, mentalno, socijalno i materijalno, što zna biti ključno u izazivanju nasilja. Ponekad se u školama kod učenika smatra da je neki oblik nasilja gori od drugog, npr. da verbalno nasilje nije toliko "strašno" kao fizičko. Ili kad se na Viber grupama učenici vrijeđaju pa se zbog toga netko može loše osjećati pa čak i sebi napraviti nešto loše. Kako bi se što više bavili ovim problemom i zaštitili djecu najviše moguće, organizatori su zamolili sve sudionike njihove primjere dobre prakse i da podijele sa svima kako oni u svojim državama i školama rješavaju problem bullyinga - napominje Ivana Canjuga.

Sudionici studijskog putovanja su ispričali ponešto i o njihovom školskom sustavu te kako žive i rade u svojim gradovima. Program je uključivao i razgledavanje gradova u Rumunjskoj te dvoraca, a uključen je bio i posjet rumunjskom Parlamentu.

- Učenici jedne osnovne škole odigrali su sociodramu gdje su isti igrali uloge žrtve, zlostavljača, svjedoka nasilja i učitelja. Drama je izazvala jake emocije kod svih, jer je bila predstavljena stvarna situacija iz života. U Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj naglasak se stavlja na socijalno i emocionalno učenje jer ako učenik nema mirnu i skladnu okolinu, ne može ni učiti. Problem su djeca iz disfunkcionalnih obitelji i sve više djeca obitelji migranata gdje roditelji rade u udaljenim gradovima i državama, a djeca su prepuštena djedovima, bakama ili samima sebi. Tu dolazi do velikih problema gdje nasilje izlazi na vidjelo kao način izazivanja pozornosti koju dijete nema. Žrtve nasilnog ponašanja mogu biti svi, stoga djeca trebaju dobre uzore - istaknula je Ivana Canjuga.

Posjet je završen završnom radionicom i evaluacijom, a dogovoreni su i naredni projekti i partnerstva.

sesta-osnovna-skola-Ploiesti-Rumunjska-1.jpg

sesta-osnovna-skola-Ploiesti-Rumunjska-2.jpg

sesta-osnovna-skola-Ploiesti-Rumunjska-3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.