Bivša Varteksova robna kuća ukupne je površine 2.631 kvadrata Foto: VV arhiva

Grad i dalje želi kupiti bivšu Varteksovu robnu kuću, no ne za GMV već za Gradsku knjižnicu

| 14.10.2017. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

I nova varaždinska gradska vlast bacila je oko na kupnju bivše Varteksove robne kuće u samom centru grada.

Međutim, u njoj ne bi smjestila Gradski muzej Varaždin kako je to lani predlagala bivša vlast već – Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Metel Ožegović“ Varaždin.

Naime, pred gradskim vijećnicima će se na sjednici zakazanoj za utorak, 24. listopada, naći niz prijedloga odluka vezanih upravo uz kupnju zgrade na Franjevačkom trgu, odnosno bivše Varteksove robne kuće ukupne površine 2.631 kvadrata. Kupoprodajna cijena zgrade koja se sastoji od dva dijela, uglovnice (stariji dio) i aneksa (noviji dio) iznosi 1,5 milijuna eura, a Grad bi je kreditom od 11,6 milijuna kuna na deset godina kupio od Zagrebačke banke.

Zaduženje Grada, odnosno uzimanje dugoročnog kredita kod PBZ-a mora odobriti Gradsko vijeće, a potom će Grad suglasnost za zaduženje zatražiti i od Vlade RH.

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se kako knjižnica ima oko 280.000 jedinica raznovrsne knjižne i njeknjižne građe, više od 10.000 korisnika, a djeluje na tri lokacije. Prostori u kojima se trenutno odvija djelatnost su zbog velikog obima knjižne građe nedostatni, a kako bi u godini u kojoj obilježava 180. obljetnicu knjižnica dobila prostor za rad i djelovanje, planira se preseljenje Odjela za odrasle u Varteksovu robnu kuću.

- Knjižnica bi preseljenjem riješila prostorne probleme, postala bi centar okupljanja građana svih dobnih skupina i afiniteta, a uveli bi se i novi sadržaji i aktivnosti. Varaždin bi time dobio i dodatnu vrijednost u središtu grada - pojašnjava se, između ostalog, u prijedlogu odluke.

Dio Varteksove robne kuće u prizemlju i dalje bi se koristio u komercijalne svrhe čime bi se pokrivao "hladni pogon" zgrade.

Ukoliko vijećnici prihvate prijedlog o zaduženju Grada i kupnji nekretnine, paralelno s time morat će prihvatiti i rebalans proračuna. Njime se predlaže povećenje ukupnih prihoda i primitaka, ali i ukupnih rashoda i izdataka za 11,6 milijuna kuna. Ukupni prihodi i primici tako bi iznosili 236,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci 238,7 milijuna kuna.