Raznovrsnim programom proslavljena 60. obljetnica rada Medicinske škole Varaždin

| 14.5.2018. u 18:09h | Objavljeno u Društvo

- Ovogodišnji jubilej lijepa je prilika da kao ravnateljica zahvalim svim bivšim i sadašnjim učenicima, kolegama nastavnicima, vanjskim suradnicima, svojim prethodnicima - kolegama ravnateljima za sve misli, riječi i djela kojima Medicinsku školu Varaždin već tradicionalno prepoznajemo u svijetu kvalitete: stručne, profesionalne i ljudske - rekla je ravnateljica Mirjana Grabar Kruljac povodom proslave 60. godina djelovanja Medicinske škole Varaždin.

Naime, cijele školske godine učenici i nastavnici sudjelovali su u mnogobrojnim edukacijama i tradicionalnim izvannastavnim aktivnostima, a sva događanja povodom 60. obljetnice intenzivirala su se u drugom polugodištu. Inače, daleke 1958. godine u prostorima sadašnje Prve gimnazije Varaždin škola je započela s radom pod nazivom „Škola za medicinske sestre Varaždin“.

U početku škola obrazuje medicinske sestre općeg smjera tijekom dvije godine gimnazijskog i dvije godine strukovnog sadržaja te njegovateljice tijekom dvogodišnjeg strukovnog modula.

Godine 1961. godine škola se seli u prostore nekadašnje djevojačke škole sestara uršulinki, a 1979. godine dobiva novo zanimanje – medicinska sestra primaljskog smjera. Sljedećih godina obrazovni se programi upotpunjuju sa zanimanjima fizioterapeut, sanitarni tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar i farmaceutski tehničar. U međuvremenu škola dobiva i dopusnicu za obrazovanje odraslih.

Cijelo to vrijeme škola djeluje unutar uršulinskog samostana. Iako je suživot sa sestrama uršulinkama bio skladan, škola je vapila za vlastitim prostorom.

Nakon niza godina, zahvaljujući velikom zalaganju Varaždinske županije, 2005. godine škola dobiva vlastiti prostor – zgradu bivših vojnih ambulanti u Ulici Vinka Međerala 11 te dana 16. siječnja 2006. godine počinje s nastavom na novoj lokaciji. Tijekom sljedeće dvije godine traje adaptacija prostora koja je dovršena na samu pedesetu godišnjicu postojanja 2008. godine.

Godine 2010. škola je stvorila uvjete za jedino zanimanje u zdravstvu koje je još nedostajalo – dentalni tehničari (zubotehničari). Uređen je zubotehnički laboratorij pa su u školsku godinu 2011./2012. u Medicinsku školu Varaždin po prvi puta upisani i dentalni tehničari.

Sa željom da se u školi ojača prirodoslovlje i da se osnaži vertikalna prohodnost učenika na sveučilišta i visoka učilišta u 2016. upisana je i prva generacija učenika zdravstvene gimnazije.

Medicinska škola Varaždin danas broji 18 razrednih odjela s ukupno 413 učenika te ima 59 zaposlenih.

Kako je obilježeno velikih 60 godina Medicinske škole Varaždin čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti