Počinje energetska obnova V. OŠ Varaždin: "Bit će to najljepša mala škola u ovom dijelu Europe" Foto: Krešimir Đurić

Počinje energetska obnova V. OŠ Varaždin: "Bit će to najljepša mala škola u ovom dijelu Europe"

IHR/Varaždinske vijesti | 19.5.2020. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Napokon počinje dugoočekivana energetska obnova V. OŠ Varaždin koja se sufinancira europskim sredstvima. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je u toj školi potpisao ugovor s izvođačima radova - zajednicom ponuditelja, tvrtkama Sviting, B3 i Instalomont Termocentar čija je ponuda na natječaju bila najpovoljnija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.226.814,93 kuna, a odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 11.772.389,93 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nakon ocjene projektnog prijedloga predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 6.204.585,34 kune.

- Osobito mi je drago što krećemo u energetsku obnovu V. OŠ Varaždin nakon što smo obnovili sve vrtiće i ova škola će biti sigurno najljepša manja škola u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko tjedana potpisati ugovor i za energetsku obnovu II. OŠ Varaždin tako da će Grad Varaždin biti jedini grad koji će imati potpuno obnovljene sve škole sa sportskim dvoranama i potrebnom opremom s primjerenim uvjetima za boravak i odgoj djece. To je posebno važno s obzirom na standarde u školama u Hrvatskoj koji su jako loši, što se vidjelo u zagrebačkim školama nakon potresa. Nakon energetske obnove V. i II. OŠ Varaždin sve varaždinske škole bit će moderne, opremljene te će biti osigurani uvjeti za odgoj i obrazovanje djece primjerene europskim standardima. To je sigurno nešto s čime se možemo pohvaliti - rekao je gradonačelnik Čehok danas na potpisivanju ugovora na kojem je najavljen početak radova kroz 10-ak dana.

Ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek istaknuo je kako je projekt energetske obnove važan za sigurnost učenika, djelatnika škole i roditelja.

- Ovaj projekt od velike je važnosti i puno nam znači jer doista je bilo krajnje vrijeme da se u školi kompletno rekonstruiraju elektroinstalacije, a zgrada energetski obnovi. Veselimo se energetskoj obnovi i mislim da ćemo po završetku radova biti jedna od najopremljenijih i najmodernijih škola u ovom dijelu Europe - rekao je ravnatelj Šipek koji je najavio kako će V. OŠ Varaždin dati koncesiju Kauflandu na 30 godina na jednom dijelu zemljišta koje pripada školi sa sjeverne strane, za potrebe parkinga tog trgovačkog centra.

- Tim sredstvima uredit ćemo naše školsko igralište - najavio je ravnatelj V. OŠ Varaždin.

Zgrada V. OŠ Varaždin izgrađena je 1963. godine i energetskog je razreda E. Nadograđivana je 1975. godine, 2003. godine za potrebe produženog boravka, a 2005. dograđene su i učionice. Projektom energetske obnove bit će obuhvaćen prostor cijele škole, ugradit će se toplinska izolacija ovojnice, kondenzacijska plinska kotlovnica, sustav ventilacije s rekuperacijom i povećati energetska učinkovitost rasvjete. Također, ovim projektom rekonstruirat će se i dotrajale elektroinstalacije škole, što nije prihvatljiv trošak sa stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali je nužan. Nakon što završe radovi, godišnje uštede na grijanju/hlađenju iznosit će 73,18 posto., dok će smanjenje emisije CO 2 na godišnjoj razini biti 74,82 posto.

Inače, Grad Varaždin prijavio je projekt energetske obnove zgrade V. OŠ na Poziv za dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova i korištenje izvora energije u zgradama javnog sektora"referentne oznake KK.04.2.1,04. Ministarstva graditeljsva i prostornog uređenja još 4. rujna 2018. godine u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", Prioritetne osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskog prioriteta 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnog cilja 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Od same prijave projekta do potpisivanja ugovora prošlo je gotovo godinu dana te je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan prošle godine u kolovozu između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Varaždin.

 

Galerija slika