OPASNOSTI NA INTERNETU Svako četvrto dijete od 15 do 17 godina sastalo se sa strancem

Napisao/la: -
Predavanje u IV. osnovnoj školi Varaždin održano je povodom Dana sigurnijeg interneta Predavanje u IV. osnovnoj školi Varaždin održano je povodom Dana sigurnijeg interneta Foto: Krešimir Đurić

U proteklih godinu dana u Hrvatskoj je više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo neprimjerenu poruku ili sadržaj. Pritom je takvu poruku primilo više od trećine djece u dobi od 9 do 11 godina, gotovo polovica djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo tri četvrtine djece u dobi od 15 do 17 godina, prema rezultatima istraživanja HR Kids Online.

"(O)siguran online" projekt u školama

Povodom dana sigurnijeg interneta, 6. veljače u IV. osnovnoj školi Varaždin, u sklopu projekta (O)siguran online, održano je predavanje “Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi”. Projekt je pokrenut od strane Wiener osiguranja VIG i započeo je u listopadu 2017. organizacijom okruglog stola na kojem su sudjelovali stručnjaci iz vladinih i nevladinih organizacija uz posebnu gošću, direktoricu Swedish media councila, Ewu Thorslund. U sklopu projekta nastala je i edukativna brošura (O)siguran online koju roditelji mogu preuzeti i online: http://beckaskola.com/osiguran-online/.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-1.JPG

Drugi dio projekta (O)siguran online namijenjen je edukaciji roditelja i nastavnika u 12 škola diljem Hrvatske tijekom veljače i ožujka. Edukativna predavanja u sklopu projekta (O)siguran online održavat će se u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

Jesu li naša djeca sigurna u online svijetu?

Istraživanje je pokazalo da je među djecom od 9 do 17 najpopularnija društvena mreža Facebook, dok se na drugom mjestu nalazi Instagram, kao i da svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama.

Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. To je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, svako četvrto dijete u dobi od 12 do 14 godina te gotovo polovica djece u dobi od 15 do 17 godina. Posebno je zabrinjavajuće da se više od desetine djece u dobi od 9 do 17 godina u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. To je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina i svako deseto dijete u dobi od 12 do 14 godina.

Posljedice neodgovornog ponašanja u online svijetu

Predavanje u IV. OŠ bilo je namijenjeno roditeljima i učiteljima, a obuhvatilo je temu sigurnosti djece na internetu kroz tri područja: cyberbullying, neprimjereni sadržaji i društvene mreže. Naime, prema istraživanjima, 75 posto roditelja nikada nije sa svojom djecom razgovaralo o nasilju i zlostavljanju putem interneta, 66 posto djece predškolske dobi koristi mobitel i računalo bez nadzora, a čak 88 posto mladih svjedočilo je nekom obliku nasilja na društvenim mrežama.

- Djeca praktički već od prve godine života počinju koristiti tablete, a onda neposredno i internet, stoga je zaista važno da roditelji posjeduju znanja i kompetencije koje će zatim prenijeti na svoju djecu - istaknula je dr. sc. Lana Ciboci, potpredsjednica DKMK-a, ukazavši na brojne opasnosti kod korištenja interneta.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-2-lana-ciboci.JPG

- Nedavno smo tako mogli vidjeti tučnjavu djevojčica koju su djeca snimala i kasnije objavila na društvenim mrežama. Veliki problem na društvenim mrežama su i komunikacija te susreti s nepoznatim osobama. Djeca su često izložena i neprimjerenim, prije svega seksualnim sadržajima, a sve su to stvari od kojih se djeca trebaju naučiti obraniti - rekla je Ciboci i upozorila da djeca često uopće ne razmišljaju tko se skriva iza nepoznatog profila čiji zahtjev su prihvatili, ali i da mnoga djeca nisu svjesna posljedica koje virtualno nasilje ima na njihove vršnjake.

Zabrana nije rješenje

- Zabrana nije rješenje kada su djeca u pitanju. Djecu treba nadzirati, ali prije svega treba raditi na edukaciji i prevenciji te s djecom uspostaviti odnos povjerenja. Ako roditelj koristi samo zabrane, dijete će internet koristiti kod prijatelja, baka i djedova... - savjetovala je profesorica Ciboci.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-3.JPG

U sklopu projekta, u IV. OŠ podijeljene su brošure sa savjetima za roditelje o korištenju interneta, društvenih mreža i aplikacija kao što su Facebook, Snapchat, Instagram, YouTube, WhatsApp i Viber, podešavanju postavki privatnosti te software-u za blokiranje neprimjerenog sadržaja. Naglašeno je da s djecom treba razgovarati o sadržajima s kojima se susreću na internetu te ih upozoriti na opasnosti i zamke dijeljenja osobnih informacija.

- Smatram da učenici nisu dovoljno svjesni opasnosti kojima su izloženi na internetu. Upitna je razina znanja roditelja, ali nažalost i učitelja o tom problemu, stoga su ovakva predavanja potrebna - naglasila je ravnateljica IV. OŠ Jasmina Dvorski, dodavši da na školi provode više projekata i aktivnosti koje se tiču ove problematike.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-4-jasmina-dvorski.JPG

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-5.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.