Nema odustajanja od mature u lipnju: "O točnom datumu moramo se konzultirati sa Stožerom" Foto: Ilustracija/HRT

Nema odustajanja od mature u lipnju: "O točnom datumu moramo se konzultirati sa Stožerom"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.4.2020. u 09:39h | Objavljeno u Društvo

 - I dalje ciljamo da matura bude u lipnju, kao što je predviđeno, osim što je esej iz svibnja prebačen na lipanj. No, o točnom datumu moramo se konzultirati s Nacionalnim stožerom civilne zaštite kako bismo vidjeli kako oni na to gledaju. Ne možemo dati točnije datume prije svibnja, jer nam trebaju procjene o epidemiološkoj situaciji. Matura je zasad planirana u lipnju, ali neće biti online, nego u prostorima škola - izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Capak: "Moguće je da se matura održi u lipnju, uz poštivanje svih epidemioloških mjera"

 Ponovila je kako je riječ o specifičnoj situaciji i sigurno je da će dati posebne mjere kako postupiti i provesti maturu.

- Mature treba biti jer prema postojećem zakonu ona je završna za gimnazijske razrede i da nje nema, gimnazijalci ne bi mogli završiti školu, a s druge strane, matura je važna i za upise na fakultete. Upisi idu online, to nije problem, međutim u ovom trenutku problem su fakulteti koji traže dodatne provjere i smatram da u postojećoj situaciji te se provjere, na nekim fakultetima, ne bi trebale održati. Već sada je jasno da je teško da se umjesto mature provode prijemni ispiti. To bi značilo da imate 30.000 učenika koji obilaze više fakulteta, a to ne vjerujem da bi bilo moguće. Važno je da se matura održi i u periodu koji je pred nama moramo naći, u suradnji s epidemiolozima, rješenje kako će se ona održavati - poručila je ministrica Divjak.

Screenshot_2020-04-15_HRTi.jpg

Osvrnula se i na vrednovanje, odnosno ocjenjivanje učenika s kojim se počelo ovaj tjedan.

- Mi smo prije desetak dana školama uputili upute o načinu vrednovanja i prošli je tjedan bio tjedan planiranja i ponavljanja. Važno je naglasiti kako svako vrednovanje ne mora nužno završiti ocjenom. Gotovo iz svakog predmeta bi trebale biti ocjene, jedna iz aktivnosti, koliko je učenik sudjelovao u online nastavi, a druga iz složenijeg zadatka koji nije usmeno ispitivanje. Usmeno ispitivanje nije predviđeno za sve predmete, nego za predmete koji imaju četiri sata i više - podsjetila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Označeno u