FOTO Studenti iz Francuske i Belgije narednih mjeseci živjet će u Varaždinu i studirati na FOI-ju

IHR/Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 12:45h | Objavljeno u Društvo

Tridesetak studenata iz Francuske i Belgije do kraja semestra studirat će na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) i živjeti u Varaždinu. To je prvi put da je na varaždinski informatički fakultet došla tako brojna grupa stranih studenata, zbog čega je danas za njih održan „Welcome week“.

- Na tragu višegodišnje aktivnosti vezane uz međunarodnu suradnju uspjeli smo privući doista dosad najveći broj stranih studenata. To je veliki događaj za Varaždin i FOI – poručio je dekan prof. dr. sc. Neven Vrček, koji je studentima poželio dobrodošlicu.

Studenti su došli s partnerskih sveučilišta, i to 13 studenata iz École d'ingénieurs du monde numérique (ESIEA), petero studenata dolazi iz École pour l'Informatique et les nouvelles Technologies (EPITECH), jedna studentica je iz L'Université Paris-Est Créteil (UPEC) te dvije studentice s Odisee University College iz Belgije.

- Prvi puta imamo tako velik broj dolaznih studenata. Mi se već nekoliko godina trudimo povećati dolaznu i odlaznu mobilnost nastavnika i studenata. U zadnje dvije godine uspjeli smo četiri puta povećati dolaznu i odlaznu mobilnost  što znači da smo odradili dobar posao – istaknula je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju.

Dobrodošlicu studentima u Varaždin i Hrvatsku na francuskom jeziku danas je poželio Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Francuske amabasade u Zagrebu, a u Varaždinu je bila i Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju.

Osim formalnog dočeka, za studente će biti organizirano niz aktivnosti poput tradicionalnog hrvatskog ručka, turističkog razgledavanja Varaždina, druženje sa studentima FOI-ja uz tipične hrvatske specijalitete, kuglanje i posjet dvorcu Trakošćan.

Galerija slika