FOTO Spojem generacija škola u Sv. Iliji proslavila 180. rođendan, najavljena izgradnja nove škole Foto: Krešimir Đurić

FOTO Spojem generacija škola u Sv. Iliji proslavila 180. rođendan, najavljena izgradnja nove škole

| 1.6.2019. u 12:53h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji jučer je svečanom priredbom, u kojoj su se ispreplitali školski uspjesi, prijateljstva i ponovni susreti nekadašnjih učenika i učitelja, proslavila svoj veliki jubilej.

Na putovanje kroz 180 godina dugu povijest ove škole, koja je osnovana 1839. godine, brojne su goste poveli učenici predvođeni ravnateljicom Anđelkom Rihtarić.

- Iza nas je 180 naraštaja, tisuće učenika koji su se u ovoj školi intelektualno, duhovno i emocionalno pripremali za život, stotine učitelja i more prijateljstava i uspjeha. Osobito me veseli vidjeti tu prošlost, sadašnjost i budućnost sabranu u ovome trenutku u ovoj našoj maloj školici. Spajamo prošlost dugu 180 ljeta i sadašnjost te utiremo puteve za idućih 180 godina i više - kazala je ravnateljica škole koju pohađa 243 učenika u 16 razrednih odjeljenja.

osnovna_skola_sveti_ilija_180_godina_13.JPG

Iako se škola može pohvaliti brojnim uspjesima učenika na raznim natjecanjima i smotrama, u ovoj je proslavi naglasak ipak stavljen na prijateljstvo i zajedništvo.

- Naš posao nije samo obrazovni, nego i odgojni. Mi želimo biti škola u kojoj se sva djeca osjećaju dobro i škola u kojoj ćemo ih odgajati i usmjeravati, osnaživati prijateljstvo i suradnju, braniti slabije i pomagati im. Proslavom smo željeli pokazati tu dobru energiju, prijateljstvo, emocije i sve ono što čini školu. Škola mora biti mjesto malo bolje od stvarnosti, mora pokazivati kamo stvarnost treba ići, treba biti mjesto gdje ostvarujemo snove, gdje se gradimo kao bolji ljudi. Ponosni smo na naše državne prvake, na naše uspjehe, projekte, aktivnosti, ali najponosniji smo što možemo reći da je naša škola dobro mjesto, mjesto gdje gradimo prijateljstvo, gdje ljubav nije fraza, gdje ono najvrjednije što društvo ima, a to su djeca, pripremamo za život i učimo ih da budu dobri i čestiti ljudi - istaknula je ravnateljica, što su velikim pljeskom pozdravili svi okupljeni.

Proslavu je na najljepši način upotpunila vijest da je dan ranije izdana građevinska dozvola za izgradnju dugoočekivane, nove školske zgrade. Prekretnica je to u povijesti škole koja je, nakon rada u župnim zgradama od 1839., izgrađena 1845. te je dograđivana 1959. i 1996. godine.

- Ponajprije zahvaljujem ministarstvu na puno truda, pomoći i svim onim poslovima koje je trebalo obaviti, a javnost ih često ni ne vidi. Zahvaljujem i Županiji na podršci i koja je donijela odluku da gradimo novu školu te Općini Sveti Ilija koja nas uvijek podržava i sudjelovat će u ovom velikom projektu. Država će u izgradnji škole sudjelovati s 80 posto sredstava, Županija s 15 posto, a Općina s pet posto sredstava i ako sve bude kako treba, slijedi nam raspisivanje poziva za izvođače radova. S radovima bismo potom trebali krenuti najesen, a plan je da učenici u jesen 2021. godine na nastavu krenu u novoj školi, konačno u jednosmjenskoj nastavi - naglasila je ravnateljica.

Škola će se graditi na zemljištu pokraj postojeće škole, mjestu predviđenom prijašnjim projektom koji je sada dorađen. Nakon što građevinska dozvola postane pravomoćna, slijedi raspisivanje natječaja.

Vijest je na proslavi potvrdila i ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak, koja je i sama bila učenica škole u Svetom Iliji.

osnovna_skola_sveti_ilija_180_godina_35.JPG

- Izmijenili smo zakon tako da Vlada RH može financirati izgradnju, dogradnju ili obnovu škola koje imaju nesigurne uvjete za rad. U ovoj godini je pet takvih škola u planu ili su već potpisani ugovori, a jedna od njih je i Osnovna škola "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji, s obzirom na to da je zgrada stara gotovo 180 godina i nekoliko je puta dograđivana - istaknula je Divjak.

- Meni je lijepo doći u svaku školu, osobito u ovako uspješne škole. Ipak, ovo je poseban osjećaj i osobito se ponosim jer je to škola u koju sam i ja išla osam godina. Čestitam svima koji su bili učenici i učitelji ove škole, kao i onima koji će ubuduće raditi u ovoj školi tako da "Školu za život" ostvarimo u punoj mjeri - kazala je ministrica.

Rođendan školi čestitali su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te načelnici općina Sveti Ilija i Beretinec Marin Bosilj i Igor Kos, a među brojnim gostima bili su i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnateljice i učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara te Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, škola s kojima OŠ Sveti Ilija godinama surađuje, bivši i sadašnji učenici i učitelji te mnogi drugi gosti.

osnovna_skola_sveti_ilija_180_godina_08.JPG

U bogatom programu učenici su prikazali dio svojih uspjeha i aktivnosti pa su tako nastupili školski zbor, mali folkloraši, tamburaši, dramska i plesna skupina, a na pozornici su im se pridružili i učitelji, bake, mame, braća i sestre te prijatelji iz Virja i Vukovara. Izabran je učenik generacije 2018./2019., a to je Mihael Šinko.

Svečanost je završila dirljivim nastupom zbora bivših učenika kojima se u spoju generacija i pjesmi pridružio i školski zbor, nakon čega su svi zajedno razgledali i izložbu radova koju su u čast 180. rođendana škole pripremili učenici i učitelji.

Kako je bilo na proslavi, pogledajte u fotogaleriji...