Zavičajna udruga Višnjica: Akcija "Za zelenu i čistu Višnjicu" mora trajati cijelu godinu! Foto: Zavičajna udruga Višnjica

Zavičajna udruga Višnjica: Akcija "Za zelenu i čistu Višnjicu" mora trajati cijelu godinu!

Varaždinske vijesti | 3.5.2022. u 17:41h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Zavičajne udruge Višnjica, Odbora za ekologiju, održivi razvoj i organizaciju, u subotu 30. travnja održana je povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje akcija čišćenja u centru Višnjice, prostora oko izvora pitke vode "Pipica" u Zlogonju te prostora odmorišta "Đurđa" koje se nalazi na početku pješačke i planinarske staze na Ravnu Goru.

Uz članove Zavičajne udruge Višnjica, akciji se pridružilo 22 učenika u sklopu izvannastavne aktivnosti Geografija izvan učionice sa svojom profesoricom geografije Silvijom Hiržin te članovi Udruge Tomos Višnjica, DVD-a Višnjica i UŠR Višnjica.

- Iako naša Višnjica nema neki veliki problem s otpadom koji završava kao smeće u prirodi, još uvijek ima nesavjesnih pojedinaca koji otpad bacaju u prirodu. Ovom akcijom htjeli smo još jednom osvijestiti značaj sortiranja otpada i pravilnog odlaganja. U tom smislu, posebno nas veseli sudjelovanje djece u akciji. Trajna edukacija, od malih nogu jedini je put da sačuvamo našu Višnjicu, ali i cijeli svijet od uništenja. Klimatske promjene, problemi zagađenja, milijarde tona plastike i drugog otpada uništava naš jedini dom – Zemlju. Ili ćemo se promijeniti i spasiti Zemlju, a time i sebe, ili ćemo se uništiti. I tu promjenu ne može učiniti netko drugi umjesto nas, nego samo mi - istaknuo je Danijel Mežnarić, voditelj Odbora za ekologiju, održivi razvoj i organizaciju Zavičajne udruge Višnjica.

Nakon marljivog rada u akciji čišćenja, slijedio je odmor i okrijepa u prostorima DVD-a Višnjica, a druženje je nastavljeno malom vatrogasnom vježbom koju su za učenike organizirali članovi DVD-a Višnjica i u kojoj su učenici s velikim veseljem sudjelovali

Zelena akcija "Za zelenu i čistu Višnjicu" završila je "natjecanjem" sudionika u kulinarskim vještinama pečenja jegera i druženjem tijekom kojega se rodilo niz vrhunskih ideja kako našu Višnjicu učiniti još ljepšom.

Vreće za smeće i odvoz prikupljenog otpada osigurao je Grad Lepoglava, a za okrjepu sudionicima akcije pobrinuo se gosp. Krešimir Krog, član Upravnog vijeća Zavičajne udruge Višnjica kojima ovim putem zahvaljujemo.

- Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u našu akciju, no akcija "Za zelenu i čistu Višnjicu" mora trajati cijelu godinu, svaku minutu. To je trajan zadatak za svakoga. Kako u našoj Višnjici, našoj Hrvatskoj tako i na cijelom svijetu. Jedini dugoročno siguran i za čovječanstvo dobar razvoj je održivi razvoj i kružna ekonomija koja reciklira, a ne uništava i zagađuje - naglasio je na kraju Danijel Mežnarić voditelj Odbora za ekologiju, održivi razvoj i organizaciju Zavičajne udruge Višnjica.