Zanima vas berba, pute i starinska cug preša? Dođite na 3. salinovečku berbu grožđa Foto: Udruga Skrajski pajdaši

Zanima vas berba, pute i starinska cug preša? Dođite na 3. salinovečku berbu grožđa

Varaždinske vijesti | 27.9.2019. u 16:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Udruga vinogradara i voćara "Skrajski pajdaši" Salinovec, u suradnji s Područnom školom "Tin Ujević" Salinovec i KUD-om Salinovec, u subotu 28. rujna, s početkom u 15 sati, organizira treću starinsku berbu grožđa.

Svi zainteresirani za to kako se nekad bralo grožđe okupit će se od 14:30 do 15:00 sati kod stare preše u Salinovcu. Zatim se kreće u berbu grožđa koje će se u putama nositi do stare preše, gdje će se jedan dio mljeti u starinskom mlinu. Drugi dio grožđa u kaci će gaziti učenici Područne škole "Tin Ujević" Salinovec, koji ovom hvalevrijednom aktivnošću obilježavaju i projekt "Skrajski kaj – kaj za Kraj", koji promiče očuvanje kulturne baštine i običaja salinovečkog kraja.

- Nakon toga se sve što se izgazilo i izmuljalo stavlja u starinsku cug prešu te se preša, a preko stare drvene lakovnice se ulijeva u bačvu. Nakon toga slijede salinovečke delicije koje su se nekad spremale za berbu te ples KUD-a Salinovec kao i svih zainteresiranih - ističu "Skrajski pajdaši" te pozivaju sve zainteresirane koji žele vidjeti ovaj zanimljiv događaj da u subotu dođu u 15 sati kod stare preše te se ugodno zabave.