Hrvoje Kovač u Bruxellesu: "Prilika da viđeno primijenimo za bolju Lepoglavu" Foto: Grad Lepoglava

Hrvoje Kovač u Bruxellesu: "Prilika da viđeno primijenimo za bolju Lepoglavu"

VV | 13.11.2019. u 10:59h | Objavljeno u Našim krajem

Na poziv zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač trenutno boravi u Bruxellesu u radnom posjetu Europskom parlamentu.

Održan je susret u Stranci europskih socijalista (PES) gdje su delegati iz Hrvatske dobili svježe informacije o novoj političkoj konfiguraciji u Europi, odnosno o politikama koje PES stavlja na agendu diljem Europe, a koje se fokusiraju na solidarnost, jednakost, slobodu i zaštitu okoliša.

Radni posjet nastavljen je sastankom s bivšim premijerom Bugarske Sergejem Stanishevim, predsjednikom PES-a s kojim je otvoreno nekoliko tema oko budućnosti Europe i aktivnostima koje slijede u narednom razdoblju, a odnose se na sve građane. Razgovaralo se tako o ulasku Hrvatske u 'Schengenski prostor', novom financijskom razdoblju i očekivanjima od istog od strane zemalja članica, Brexitu te novom sazivu Europskog parlamenta.

O aktivnostima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta sudionici radnog posjeta Europskom parlamentu razgovarali su s bivšim poljskim premijerom Włodzimierzom Cimoszewiczem koji je predstavio iskustva Poljske od ulaska u Europsku uniju naglasivši pritom najviši postotak iskorištavanja europskih fondova koji su doveli do toga da se velika globalna kriza nije osjetila u Poljskoj. Razgovaralo se još i o inicijativi velike Europske vojske, ulozi demokracije u postojećim ekonomskim uvjetima kao i budućnosti Europe s novim, modernim poslovima ojačanima umjetnom inteligencijom i robotizacijom.

Uslijedio je sastanak s Iratxe García, predsjednicom zastupnika S&D grupacije u Europskom parlamentu koja je predstavila aktivnosti zastupnika i približila zajednički rad na ostvarivanju zacrtanih političkih ciljeva grupacije. S obzirom na to kako García dolazi iz španjolskog grada Castilla y León s kojim Lepoglava surađuje na kulturnom planu putem čipke, zamjenik gradonačelnika Kovač ukratko je predstavio dosadašnje partnerstvo između ta dva grada te pozvao predsjednicu Garcíu u Lepoglavu za vrijeme njezinog idućeg posjeta Hrvatskoj.

- S obzirom na aktualnosti i trendove u Europi, danas ako niste u Europskom parlamentu na ovakvim bilateralnim sastancima na kojima dobivate recentne i važne informacije, kao da ste nigdje. Ovakvi radni posjeti, posebice nas iz jedinica lokalne samouprave i kolega iz javne uprave te akademske zajednice pružaju dodatne mogućnosti za unapređivanje našeg rada u lokalnoj zajednici. Posredstvom euro zastupnika, u našem slučaju Tonina Picule, olakšava se pristup relevantnim sugovornicima i institucijama koje iz Hrvatske izgledaju vrlo apstraktno i daleko, a određuju naše aktivnosti i mogućnosti razvoja. Važno je biti ovdje jer Lepoglava je također dio Europske unije – rekao je zamjenik gradonačelnika Kovač nakon sastanka s bivšim premijerima Bugarske i Poljske.

indeksiraj.jpg

eu1.jpg

indeksirajDSAS.jpg

DDSS.jpg

Označeno u