Zahvalnice za pomoć pri uređenju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec Foto: UDVDR Ivanec

Zahvalnice za pomoć pri uređenju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec

VV | 15.2.2024. u 09:14h | Objavljeno u Našim krajem

Župan Anđelko Stričak priredio je prijem za izaslanstvo ivanečkih braniteljskih udruga HVIDR-a Ivanec i UDVDR Ogranak Ivanec. Teme razgovora bile su stručna predavanja koja u školama Varaždinke županije sa svojim suradnicima provode timovi Ivanec i Maruševec UDVDR Podružnice Varaždinske županije, te Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec.

Župan je upoznat s činjenicom da su spomenuti timovi u prošloj školskoj godini održali 18 predavanja u više škola Varaždinske županije, kojima je prisustvovalo oko 800 djece, učitelja, profesora, ravnatelja i drugog školskog osoblja. Program se nastavlja i u u ovoj godini, a edukativne radionice održavaju se i u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec. Poseban program radi se s učenicama Centra izvrsnosti Varaždinske županije, koje su Memorijalni centar odabrale za svoj završni rad.

Ivanečko izaslanstvo upoznalo je župana i pročelnicu Renatu Skoko kako za Centar, otkako je otvoren, vlada jako dobar interes, te ga je razgledalo oko 800 posjetitelja, od čega više u 300 na nedavnoj Noći muzeja, što je dokaz da je nešto takvo bilo potrebno Ivancu.

- Posjetitelji na fotografijama prepoznaju svoju rodbinu, očeve, djedove, susjede, prijatelje, a kroz njegov sadržaj neki se prisjećaju, a neki upoznavaju s velikom ulogom šireg ivanečkog kraja u obrambenom Domovinskom ratu - navode iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanec, koji su ovom prigodom uručili zahvalnice županu Stričaku i pročelnici Skoko.

- Imamo običaj zahvaliti se i pojedincima koji su, kroz institucije u kojima rade i djeluju, dali poseban doprinos u uređenje Centra, kojega smo, kako znate, uredili svojim radom, te nemjerljivom pomoći naših donatora, sponzora i podupiratelja. Hvala što ste uvijek, kad god smo vas nazvali, našli vremena za nas, popričali, primili nas na razgovor, pojasnili ono nas je zanimalo, što ste nam davali potporu cijelim, višemjesečnim, procesom uređenja, a u konačnici u nekoliko navrata i sami inicirali posjet, ne bi li se osobno uvjerili kako teku radovi i trebamo li kakvu ponoć. Ovo je skroman izraz zahvalnosti za sve to - poručili su.

Župan je ustvrdio kako mu zahvalnica znači mnogo, posebno zato što je došla od njegovih suboraca.

- Zadovoljstvo mi je što ste uspjeli u tom velikom projektu ne samo za braniteljske udruge, već i sam grad Ivanec i okolicu je to velika i važna stvar. Domovinski rat je temelj Hrvatske i to se nikada ne smije zaboraviti, a Centar u Ivancu mjesto je gdje se čuva njegov dignitet i promiče njegov značaj. Drago mi je čuti da je takav interes, a posebno što se u njemu održavaju edukativne radionice. Prenošenje istine o Domovinskom ratu na najmlađe jedna od najvažnijih zadaća nas koji smo prošli Domovinski rat i u tome ćete imati potporu i Varaždinske županije i mene osobno - rekao je Stričak.