"Za Križem po Višnjici" – održan prvi križni put u župi Višnjica Foto: Ilustracija/Grad Lepoglava

"Za Križem po Višnjici" – održan prvi križni put u župi Višnjica

VV | 9.4.2022. u 18:43h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Zavičajne udruge Višnjica, Odbora za vjersku i sakralnu baštinu i uz podršku župnika župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici vlč. Vlade Boraka, 2. travnja održao se prvi križni put "Za Križem po Višnjici“.

Postaje križnog puta vodile su hodočasnike kroz najstarije naselje Višnjice, naselje Zlogonje koje se prvi put spominje u Povelji kralja Bele IV. od 11. listopada 1244. godine kao zasebni feudalni posjed koji se zajedno s posjedima Velika, Lobor i Klenovnik oduzimaju velikašu Pučini i daruju varaždinskom županu Mihajlu za zasluge u ratu protiv Mongola. Prva postaja bila je kod kapele sv. Florijana iz 17. stoljeća koja se nalazi samo nekoliko metara udaljenosti od granice sa Slovenijom.

Na početku hodočašća ispred kapele sv. Florijana župnik vlč. Vlado Borak blagoslovio je hodočasnike te za tu priliku izrađenu župnu zastavu i hodočasnički križ pozvavši okupljene da uz svoje nakane mole za mir u svijetu. Voditelj hodočašća, ujedno i voditelj Odbora za vjersku i sakralnu baštinu pri Zavičajnoj udruzi Višnjica Damir Dukarić, pozdravio je okupljene u ime Udruge te predstavio inicijativu i plan odvijanja pobožnosti križnog puta.

Ideja o organizaciji križnog puta po župi nastala je kao plod djelovanja Zavičajne udruge Višnjica, a kojoj je cilj otkrivati, prezentirati, čuvati i razvijati neprocjenjivo bogatstvo povijesne, kulturne, prirodne i sakralne baštine ljudi i mjesta višnjičkog kraja.