Za crkvu sv. Duha Varaždinskim Toplicama dodijeljeno 100.000 kuna iz Ministarstva kulture

VV | 3.7.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Da se Grad Varaždinske Toplice može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom jedinstvenom u Hrvatskoj dobro je poznato, a u svoje kulturne građevine koje čine ostavštinu prijašnjih generacija i nasljeđe za buduće naraštaje itekako ulaže.

Gradu je za to sada stigao i dodatan vjetar u leđa. Naime, Ministarstvo kulture i medija u sklopu programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2022. godinu Varaždinskim Toplicama je za sanaciju kamenog ogradnog zida crkve sv. Duha dodijelilo 100.000 kuna.

Zahvalivši Ministarstvu što je još jednom prepoznalo vrijednost kulturne baštine koja se krije u Varaždinskim Toplicama, gradonačelnica Dragica Ratković poručila je kako je ovo značajna financijska pomoć Gradu.

- Svaka kulturna građevina komadić je u mozaiku naše vrijedne kulturne i povijesne baštine na koju smo ponosni i po kojoj smo prepoznati u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire. Osim našeg arheološkog kompleksa koji je jedan od najvrednijih na sjeveru Hrvatske, možemo se pohvaliti i ostalom vrijednom arhitekturom koja Varaždinske Toplice čini poželjnim turističkim odredištem – rekla je gradonačelnica Ratković.

Kapela sv. Duha uz koju je i grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog nalazi se na istočnoj strani Varaždinskim Toplicama. Ponovno je izgrađena 1774. godine na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a nakon 1912. i 1984. godine, 2018. je ponovno pokrenuta njena obnova.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija ranije je Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu odobrilo 400.000 kuna za arheološki park Aquae Iasae. To potvrđuje da Ministarstvo kulture i medija, kao što je i sama ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila prošle godine u posjetu Varaždinskim Toplicama, ima velike planove za grad i daljnju prezentaciju bogatstva baštine koju krije.