Svinje posvađale susjede u Vrtlinovcu: "Ovo je neizdrživo!" Foto: Krešimir Đurić

Svinje posvađale susjede u Vrtlinovcu: "Ovo je neizdrživo!"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.2.2023. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

- Ne znam više što učiniti i kome se obratiti, ali ovo je postalo neizdrživo! - požalio se Nikola Jakopović iz Vrtlinovca, koji se sa svojom obitelji iz Varaždina prije desetak godina preselio u to naselje nedaleko Varaždinskih Toplica. Kupio je kuću uz koju ima i zemljište na kojem je, kako nam je ispričao, planirao postaviti plastenik i zasaditi voćke, međutim ne usudi se jer se boji štete koju će mu po tko zna koji put napraviti susjedove svinje.

Kako na kraj?

- Ovu kuću sam teško stekao i neću dozvoliti da mi netko uništava moju teško stečenu imovinu! Moja supruga je nekada imala vrt, ali svinje su joj sve razrovale i uništile. Ima i pse koji selom šeću bez nadzora! Na ovom zemljištu, koje se nalazi preko puta moje kuće, postavio sam ogradu. Mislio sam da ću tako spriječiti štetu koju rade svinje, koje našem susjedu, Zvonimiru Jagačiću bježe iz dvorišta. Ali ne! Pogledajte, ovdje je ograda već potrgana, svinje i dalje dolaze k meni i rade mi nered! I ne samo meni, i mojim susjedima - ogorčen je Nikola.

I njegovi susjedi, Dragan Golub, Mirko Dvorski i Kaja Ferenčin više ne znaju što učiniti. 

DSC_0474.jpg

- Uništavanje naših nasada, ali i imovine traje već godinama. Prije je imao koze koje su isto bježale okolo i radile štetu. Pojele su mi vinograd, a mojoj ženi cvijeće. Posadio sam orahe, sve su mi uništile! Ali nisu svinje jedini problem: ulazi nam na naša zemljišta, jednom prilikom porušio mi je i ogradu, ukrao stupove iz šume, a agaciju posjekao – uglas su nam pričali ogorčeni Dragan, Mirko i Kaja.

Sve smo prijavili, ali...

Kažu kako su sa svojim susjedom pokušali razgovarati, ali da nikako s njime ne mogu na kraj.

- Vrijeđa nas, prijeti, meni je čak i fizički zaprijetio. Stajao je s autom ispred moje ograde i rekao mi neka se pazim, da će me oni razbiti. Koji oni, ne znam - ispričao je Nikola i dodao kako je sve prijavio policiji, komunalnim redarima i inspekciji.

DSC_0360.jpg

- Policija uvijek na prijavu izađe na teren, no što to vrijedi kada ni njima više neće otvoriti vrata! Kada nazovem inspektorat u Zagreb i pitam ih zašto nešto ne poduzmu, znate što mi govore? Pa nemamo mi hitnu službu da izlazi van. Ovo što se tu događa je nedopustivo, da netko meni, mojoj ženi, obitelji, mojim susjedima sustavno uništava imovinu i ne da mirno živjeti? Kažu da pokrenemo privatnu tužbu. Pa ljudi dragi, znate da to košta i koliko traju sudski sporovi?! Ali očito nema druge, sve više razmišljam o tome - razočaran je Nikola kojem nije jasno zašto institucije jednostavno ne odrade svoj posao te ih zaštite. 

Dosta mi je inspektora i kazni!

S prozvanim susjedom razgovarali smo preko telefona. Rekao nam je kako zna za nezadovoljstvo svojih susjeda, ali i da je većinu svinja “riješio”.

- Bio je kod mene inspektor prije mjesec dana i nakon toga sam odlučio riješiti se svinja. Evo, ostalo mi ih je još nekoliko koje ću riješiti i više neću imati nikakve životinje jer mi je već dosta policije, inspektora i kazna koje sam platio - rekao nam je sredinom prošlog tjedna. Što se tiče pasa, kaže da ima samo dva koja su u kući te uopće ne izlaze van,
posebno sada kada je hladno, a na pitanje je li točno, kao što njegovi susjedi tvrde, da je s njime nemoguće razgovarati te ih vrijeđa i prijeti, rekao nam je kako to nije istina.

ŠTO KAŽU INSPEKTORI? U Gradu Varaždinske Toplice potvrdili su nam da su zaprimili prijavu te je komunalni redar bio na terenu. Međutim, kako postupanje nije u njegovoj domeni, o svemu je obaviještena Veterinarska inspekcija koja je i provela nadzor u ožujku 2020. godine. Potvrđuje to i zapisnik provedenog nadzora, kojeg su nam poslali na uvid, a u kojem piše kako u trenutku nadzora na imanju nisu zatekli nikoga, a na gospodarstvu se nalazilo 25 svinja, vjerojatno slavonske ili turopoljske pasmine. - Svinje nisu bile označene ušnim markicama što je suprotno Pravilniku o obaveznom označavanju i registraciji svinja. Životinje se nalaze u ograđenom ispustu bez adekvatne ograde, a postojeća ograda od pletene žice, visine 1,5 metara, koja na nekim mjestima nedostaje, svinje su na nekim mjestima i potkopale – navodi se u zapisniku o provedenom nadzoru. Također se navodi kako su tom prigodom inspektori također utvrdili kako se svinje ne drže na način kojim nije u potpunosti onemogućen izravni ili neizravni kontakt s divljim životinjama, što nije u skladu s Biosigurnosnim mjerama, odnosno Naredbama o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti. Iz Državnog inspektorata su nam pak odgovorili kako su dosad obavljena tri inspekcijska nadzora te je slijedom utvrđenih činjenica podignut optužni prijedlog te je donesena presuda Općinskog suda u Varaždinu, kojom je stranka proglašena krivom te mu je izrečena novčana kazna.

DSC_0378.jpg

KAZNENA PRIJAVA Službenici PP Novi Marof zaprimili su u razdoblju od svibnja 2018. do prosinca 2022. godine pet dojava građana o narušavanju javnog reda i mira u Vrtlinovcu, koje su se odnosile na držanje životinja bez nadzora. U tri slučaja policijski su službenici utvrdili narušavanje javnog reda i mira, odnosno držanje životinja bez nadzora od strane muškarca starosti 65 godina. Istom su u jednom slučaju na licu mjesta naplatili novčanu kaznu, a u dva slučaja podnijeli izvješće o počinjenom prekršaju. Za preostale dvije dojave, postupanjem policijskih službenika nisu utvrđeni elementi prekršaja, niti kaznenih djela - odgovorili su nam iz PU varaždinske. Također, navode kako su policijski službenici 22 siječnja prošle godine, od muškarca starosti 49 godina zaprimili prijedlog za pokretanje kaznenog postupka za kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari zbog oštećenja ograde i agrokultura s nasada, od strane životinja u vlasništvu 65-godišnjaka. - Navedena je kaznena prijava proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu – odgovorili su nam iz PU varaždinske.

Označeno u