Voda iz izvora na Ivančici najveće je ivanečko prirodno blago

VV | 25.3.2022. u 12:13h | Objavljeno u Našim krajem

Uređenjem okoliša kaptaže Žganog vina te uklanjanjem otpada koji su u potok, okolne šume i pokraj ceste odbacili neodgovorni izletnici, djelatnici Ivkom-voda Ivanec u utorak su, 22. ožujka, dali svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana voda.

U skladu s dugogodišnjim običajem, toga je dana Žgano vino obišao i gradonačelnik Milorad Batinić, a pridružili su mu se i direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja i zamjenik direktora Dalibor Patekar sa suradnicima.

Ovogodišnji Svjetski dan voda posvećen je podzemnim vodama. One se definiraju kao „skriveno blago koje obogaćuje naše živote. Sva naša voda za piće, naša opskrba hranom i prirodni okoliš – sve to počiva na podzemnim vodama“.

A upravo Žgano vino, izvorište na obronku Ivančice, mjesto je gdje voda prvorazredne kvalitete na površinu izbija iz samog „srca“ planine. Pored Žganog vina, tu su i drugi izvori – Mrzljak, Šumi, Bistrica, Beli zdenci i drugi, koji ne presušuju ni u doba najvećih žega i vrućina. Ivkom-vode upravljaju i s dva izvorišta vode na Ivančici. Ukupni godišnji kapacitet koji mogu isporučiti potrošačima je blizu 4 milijuna m3 prvorazredne vode, a od kojega sada isporučuju blizu 900.000 m3.

- Svjetski dan voda prilika je da se ponovno podsjetimo na najveće blago koje Ivanec posjeduje, a to je voda vrhunske kvalitete. Svi znamo kakvu borbu građani Ivanca i Grad kao institucija proteklih mjeseci vode za spas naših izvora i vodovoda koje su ljudi sami gradili te za spas Ivkom-voda, tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Ivanca – podsjetio je tom prilikom gradonačelnik.

Grad i građani su protiv ovakvih zakonskih direktiva izrazili revolt i golemo nezadovoljstvo. Protiv pripajanja Varkomu dosad je peticiju potpisalo blizu 10.000 građana – korisnika usluga Ivkom-voda d.o.o. i Ivkoma d.d. na cijelom području bivše Općine Ivanec, dok je Grad Ivanec protiv odluka državnih institucija pokrenuo pravnu bitku na Ustavnom sudu RH i Visokom upravnom sudu.

Cilj svega toga jest da ovi izvori i gospodarenje vodom i dalje ostanu pod kontrolom Grada Ivanca koji ih je oduvijek štitio, čuvao ih i njima dobro i odgovorno gospodario.

U sklopu obilaska terena, gradonačelnik Batinić i vodstvo Ivkom-voda obišli su i gradilište 1.400 metara novog vodovoda koji se od vodospreme Pahinsko gradi u pravcu Malezove ulice.

Njime će se građanima Ivanca omogućiti sigurna vodoopskrba prvorazrednom vodom iz Žganog vina, s mogućnošću opskrbe vodom naselja šire okolice.

vodovod6-vukoviceva-220322.jpg

zgano_vino2-220322.jpg

zgano_vino8-220322.jpg