VIJEĆE ZA KULTURU GRADA IVANCA Udruge u kulturi uljepšat će program Adventa u Ivancu

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.11.2021. u 12:11h | Objavljeno u Našim krajem

Problemi rada i djelovanja udruga u kulturi u epidemiološkim uvjetima, prijave udruga na predstojeći Javni poziv Grada Ivanca za predlaganje programa i projekata javnih potreba za 2022. godinu te njihovo uključivanje u program Adventa u Ivancu bile su glavne teme sjednice Vijeća za kulturu koja je, pod predsjedanjem aktualne predsjednice Ljiljane Risek, pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, održana u dvorani Poduzetničkog inkubatora u Ivancu.

U radu sastanka sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Jelena Cuković, tajnica Vijeća za kulturu Tina Putar te viša referentica za društvene djelatnosti i civilne udruge Andreja Ladika.

Sastanku su se odazvali predstavnici velike većine kulturnih udruga koje djeluju na području grada Ivanca – KUD-a Rudolf Rajter, Kluba mladih, KUD-a Salinovec, Udruge građana Margareta Margečan, Udruge Ivanečki vitezovi, Kulturno-umjetničke udruge Stažnjevec, Udruge za kulturu i sport Bedenec, Plesnog kluba Ivančice i Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

Predstavnici nekih udruga zbog objektivnih razloga nisu mogli nazočiti sastanku (Kaliope, UG Prigorec, Lompuš), ali je gradska uprava u kontaktu s njima, dok su tek pojedine udruge zbog epidemioloških prilika bile prisiljene reducirati svoj rad i sastajanje te su do daljnjeg u „hladnom“ pogonu.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što je velika većina udruga u kulturi, i unatoč vrlo otežanim uvjetima, uspjela održati svoj rad i nastaviti s aktivnostima, pa čak i provesti dio manifestacija.

Zasluga je to prvenstveno vodstava udruga i njihova članstva koji su, zahvaljujući entuzijazmu i upornosti i poštujući propisane mjere, nastavili održavati probe i uvježbavanja svojih članova te čak i provesti neke sadržaje (smotre, plesne, pjevačke i glumačke nastupe) na otvorenom.

Pošto dio kulturnih manifestacija za koje im je Grad odobrio sredstva nisu mogle održati, dogovoreno je da će im se odobriti prenamjena sredstava, kako bi ih mogle usmjeriti u druge potrebe (opremanje, edukacijski programi i sl.).

Razne su probleme na sjednici Vijeća aktualizirale udruge, od mogućnosti spomenute prenamjene sredstava, do potrebe rješavanja prostornih problema te osiguranja sredstava za građevinsko dovršenje i uređenje pojedinih objekata za rad udruga.

Upozoreno je da je korona kriza gotovo „sasjekla“ rad pojedinih udruga koje okupljaju stariju populaciju i usmjerene su njegovanju tradicijskih vrijednosti. Zbog opasnosti po živote i zdravlje svojih članova, takve su udruge bile prisiljene prestati s okupljanjima svojih članova, međutim, one i dalje žive i obnovit će svoj rad čim to prilike budu dopuštale.

U kontekstu predstojećeg poziva Grada za programe i projekte udruga za 2022. godinu, sve udruge pozvane su da kandidiraju programe usmjerene prvenstveno obogaćivanju kulturnog života Ivanca i svih drugih naselja, kako u ljetnom periodu, tako i u doba adventa.

Ivanec je u proteklih godinu-dvije dobio više prostora koji su kao stvoreni za održavanje raznih kulturnih priredbi i sadržaja – park i paviljon u parku, Kinotrg, bivši Retro – pa su udruge pozvane da na njima održavaju mini koncerte, glazbene, književne, pjevne i plesne večeri i sl.

Novi kulturni prostor na otvorenom uskoro dobiva i Margečan(novi trg svečano će biti otvoren u prosincu), čime se i UG Margareta otvara mogućnost intenziviranja kulturnih tokova u tom naselju.

Udruge su također pozvane da u kreiranju i kandidiranju svojih programa koriste besplatne usluge Projektnog ureda Grada Ivanca za EU fondove.

Također, da svoje programe ne apliciraju samo na javni poziv Grada Ivanca, već i na pozive svih ostalih potencijalnih izvora financiranja, od Ministarstva kulture i Županije pa do natječaja koje objavljuju razne kompanije i velike poslovne grupacije, a čiju objavu Projektni ured kontinuirano prati.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić sve okupljene predstavnike udruga upoznao je s programom Adventa u Planinarskom gradu te ih pozvao da već pripremljen, okvirni program, dopune terminima svojih nastupa i tako uljepšaju adventske dane u Ivancu, što je naišlo na odaziv i odobravanje nazočnih.

- Stoga možemo očekivati da će program Adventa u Ivancu, uz koncertne i već dogovorene dječje programe, idućih tjedana biti ispunjen i brojnim zabavnim sadržajima koje će prirediti kulturne udruge Grada Ivanca - kažu.

Označeno u