Robert Briški iz Čistoće vijećnicima je pojasnio izračun cijene javne usluge Foto: Ivana Dreven

Vidovečko Općinsko vijeće: Nove cijene prikupljanja otpada u primjeni od 1. srpnja

| 30.3.2018. u 07:32h | Objavljeno u Našim krajem

Glavna tema jučerašnje sjednice Općinskog vijeća općine Vidovec bio je novi Cjenik javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, koji je prihvaćen većinom glasova.

- Doći će do malog povećanja cijene, nekih 10-ak kuna. Broj odvoza smanjit će se na dva puta mjesečno, ali moramo shvatiti da s tom selekcijom otpada niti neće biti potrebno tjedno odvoženje otpada. Uz pravilno odvajanje otpada, crna kanta se za četveročlanu obitelj sigurno neće napuniti kroz dva tjedna - istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Stižu veći računi

Naime, kako je vijećnicima pojasnio Robert Briški iz varaždinske Čistoće, ukupna cijena usluge sastoji se od cijene obvezne minimalne javne usluge, cijene javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i cijene ugovorne kazne. Kriterij obračuna cijene javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada je volumen spremnika za miješani komunalni otpad i broj pražnjenja tog spremnika, pri čemu je važno naglasiti da korisnici svoje kante na mjestu primopredaje trebaju ostaviti isključivo dok su pune.

vidovec-opcinsko-vijece-29-03-2018_01.jpg

Tako će, na primjer, od 1. srpnja - od kada će se cjenik primjenjivati - kućanstvu u objektu individualne stambene izgradnje (kuća), koje koristi kantu za otpad od 120 litara i ima vlastito kompostište, račun iznositi 70,10 kuna ako će imati jedan odvoz kante za miješani komunalni otpad (MKO), odnosno 78,05 kuna za dva odvoza. Dosad je takvim kućanstvima, uz odvoz jednom tjedno, račun iznosio 57,90 kuna. Mjesečna cijena obvezne minimalne javne usluge iznosi, dakle, 62,15 kuna, dok cijena za količinu predanog MKO-a, po odvozu, iznosi 7,95 kuna. U slučaju da takvo kućanstvo ne kompostira u svom dvorištu, već koristi kantu za bio-otpad, cijena će iznositi 99,57 kuna.

Cilj je, dakle, što više sortirati i tako smanjiti količinu MKO-a, odnosno broj pražnjenja kante za MKO. Računi će ipak biti veći nego dosad zbog povećanja cijene obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela koji se, ističu iz Čistoće, nije mijenjao već 20-ak godina. Briški je pritom istaknuo i da na tu cijenu utječe i činjenica da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost davateljima usluge (u ovom slučaju Čistoći) ne plaća troškove obrade i zbrinjavanja reciklabilnog otpada.

Građani će sve informacije i cjenik dobiti od Čistoće u narednom razdoblju. Usto, Hranić je najavio da očekuju natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, preko kojeg bi Općina nabavila i uvela treću kantu, koja će biti za plastiku umjesto dosadašnjih vreća, te kompostere, kako bi mještanima besplatno omogućili da sami kompostiraju bio-otpad.

Grobna naknada manja za 10 posto

Na sjednici se raspravljalo i o vidovečkom groblju. Na pitanje nezavisne vijećnice Ines Pavleković može li se vrijeme ukopa u ljetnim mjesecima pomaknuti na kasniji termin, predstavnici Čistoće odgovorili su da bi to povećalo cijenu. Dobra vijest za mještane općine je da je smanjena cijena godišnje grobne naknade te će ona sada iznositi 37,20 kn/m2.

vidovec-opcinsko-vijece-29-03-2018_02.jpg

- Posljednjih nekoliko godina puno smo investirali u groblje, proširili smo ga, kupili smo parcelu i napravili parkiralište, a sad idemo s uređenjem novog dijela groblja. Sada smo smanjili naknade za određene usluge na groblju, prvenstveno naknadu za održavanje grobnog mjesta koja se plaća godišnje. Nju smo smanjili za 10 posto. Donijeli smo i odluku kojom se za gotovo 50 posto smanjuju naknade za radove na groblju, poput izgradnje i opločivanja grobnice, izgradnje spomenika. Te su naknade dužni plaćati izvođači radova, no oni ih najčešće prebacuju na korisnike - napomenuo je Hranić, a komentirao je i primjedbe oporbenih vijećnika na cijenu ukopa, koja iznosi od 1.400 - 2.700 kuna.

- Bilo je prijedloga da se vratimo na stari sistem, da rodbina ili prijatelji nose lijes i slično. Mislim da takav ukop ne priliči općini Vidovec i da ispraćaj pokojnika treba biti dostojanstven. Nije ni prije bilo besplatno, jer je sve išlo na račun poreznih obveznika, budući da je Općina financirala. Bilo je i prijedloga da se osnuje općinsko poduzeće s dva djelatnika, no ne znam kako bi ta dva djelatnika obavila sve radnje koje su potrebne kod održavanja sprovoda. Što se tiče primjedbi na cjenik usluga, otkako grobljem upravlja Čistoća, niti pet posto ljudi nije imalo primjedbe, već smo dobili pohvale da smo napokon organizirali dostojan ispraćaj pokojnika - rekao je Hranić.

Također, Općinsko je vijeće dalo suglasnost načelniku da pokrene postupak donošenja rješenja kojim bi se izravno od mještana Gojanca naplatio iznos od 65.437 kuna za sufinanciranje asfaltiranja parkirališta kod groblja, u što je iz općinskog proračuna uloženo gotovo 887.086 kuna. Naime, s obzirom da Gojanec teritorijalno pripada Gradu Varaždinu, a mještani Gojanca koriste devet posto grobnih mjesta na mjesnom groblju u Vidovcu, Hranić je početkom veljače varaždinskom gradonačelniku uputio dopis kojim predlaže sporazum o sufinanciranju, no odgovor iz Grada nije dobio.

Zašto projekt dječjeg vrtića nije prihvaćen?

Među ostalim, na sjednici se rasprava povela i oko rezultata natječaja za mjeru 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH, na koji je Općina prijavila i izgradnju novog dječjeg vrtića. Vidovečki projekt, naime, nije prihvaćen.

- Cijela Hrvatska je razočarana ovim natječajem, jer je jako malo sredstava bilo na raspolaganju. Mi smo ispunili sve svoje obveze, a problem je u indeksaciji. U Hrvatskoj je puno općina koje su razvijenije od naše općine, a ubrajaju se u potpomognuta područja. Mi smo negdje na granici, u 5. skupini. Udruga općina pokrenut će veliku akciju da se ta indeksacija izmijeni, jer utječe na bodovanje u natječajima. Govori se o demografskoj politici i iseljavanju stanovništva te, iako sam i ja vatrogasac, mislim da su proritet dječji vrtići, a ne vatrogasni ili društveni domovi koji zjape prazni. Upravo je takvih projekata puno prošlo na ovom natječaju i mislim da treba ispraviti tu grešku. Sad očekujemo sektorski natječaj samo za dječje vrtiće, a prijavili smo se i na natječaj Ministarstva demografije, no ako to ne prođe, uzet ćemo kredit, jer od 2013. imamo građevinsku dozvolu. Dosad nismo imali tu mogućnost jer smo imali zaduženje za izgradnju dvorane - istaknuo je Hranić.

vidovec-opcinsko-vijece-29-03-2018_04.jpg

Načelnik je vijećnike obavijestio i o smanjenju proračunskog duga.

- Uspjeli smo smanjiti dug za 1,3 milijuna kuna, koji je ranije iznosio 3,5 milijuna kuna. Pazimo na trošenje sredstava, a naravno da je na to utjecao i Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojim Općina Vidovec dobiva oko 3,1 milijuna kuna više, stoga vjerujem da će proračunski dug ujesen biti "na nuli" - napomenuo je Hranić.

Razvoj cikloturizma

Na samom kraju sjednice razgovaralo se i o razvoju cikloturizma na području općine Vidovec.

- Sa Županijom smo već potpisali sporazum o županijskoj strategiji razvoja cikloturizma. Predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec inicirala je da i naša Općina pokrene izradu mikrostrategije razvoja cikloturizma, a na današnjoj sjednici prihvaćena je i ponuda za izradu te mikrostrategije. Mi imamo puno kapaciteta za razvoj kontinentalnog turizma, od bajera, dvoraca, ugostiteljskih objekata do vinorodnog područja naselja Tužno i rijeke Plitvice, stoga mislim da će, uz sve veću popularnost cikloturizma u Europi i kod nas, ovo biti dobar projekt. Uz to ćemo, naravno, povezati i bučino ulje i Varaždinsko zelje te stvoriti jednu priču kojom će posjetitelji moći puno toga saznati o Vidovcu, ugodno se osjećati i doprinijeti razvoju naše općine - zaključio je Hranić.