VIDOVEC Povratak u neka prošla vremena uz izložbu ručno izvezenih zidnjaka i kuhinjskih krpa

VV | 4.11.2023. u 16:42h | Objavljeno u Našim krajem

Mnoštvo zidnjaka i rukom rađenih kuhinjskih zidnih krpa koje su nekada ukrašavale kuhinje naših baka mogli su se vidjeti na izložbi koju je Udruga žena Općine Vidovec pripremila povodom Svjetskog dana ruralnih žena. Izložene krpe i zidnjaci su sakupile i izložile članice udruge, a dobile su ih u nasljeđe od svojih mama i baka. Uspjele su ih sačuvati u svojim ormarima sve ove godine, cijeneći tako vrijednost, trud i strpljenje koje je uloženo u izradu.

- Izložba zidnjaka i krpa je priča o nekom prošlom vremenu, vremenu djetinjstva. Nekad su se ručno izvezene tkanine, krpe, vješale u kuhinji, iznad štednjaka, te su tako štitile zid. Budući da su krpe ukrašavale kuhinju, motivi i teme bili su najčešće o kuhinji, kuhanju i hrani, pa tako slike prikazuju kuhinju, kuharice, djecu, hranu, štednjak, stol, kuhinjski namještaj, posude za pripremu i posluživanje hrane, pribor za jelo, kuhače, cvijeće, voće, anđele, ptice, ali i svete motive - otkrila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge žena Općine Vidovec.

Osim slike, svaka takva krpa koja je bila na zidu u kuhinji imala je i izvezenu poruku koju su ukućani i gosti mogli pročitati, a jedna od najpopularnijih poruka je "Kuharice manje zbori da ti jelo ne izgori.“

- Poruka se rimovala, vesela, šaljiva, ljubavna ili mudra poruka na zidu koja je uveseljavala i ukućane i goste. Krpe su izrađene od bijele tkanine, a cijele su našivene koncem u jednoj boji, a najviše se koristila crvena ili plava boja. One sa svetim motivima, koje su izvezene u više boja i na kojima je ispisana sveta rečenica ili zagovor "moli za nas" i takve krpe su bile korištene za posebne prigode i kršćankse blagdane - otkrila je Lonjak.

Svaka zidna krpa je bila drugačije izvezena, unikatna je, jer su i različite osobe radile ručni rad.

- Zanimljiva su izvezena slova. Neka su bila krasopisom pisana slova i sva slova jedne riječi su spojena, dok su neke našivene sa razdvojenim slovima, ili s posebno ukrašenim slovima. Sve to govori o pismenosti naših baka i majki jer su krpe stare više od 60 godina - otkrila je predsjednica Udruge žena Općine Vinica.

Na izložbi su također izložene i krpe koje su bile otisnute, a i takve uz sliku s puno detalja imaju i tekst.

- Zidnjaci su bili popularni 70- tih godina prošlog stoljeća i oni su se uvozili iz Njemačke, pogotovo kad je puno naših ljudi radilo u Njemačkoj.
Bili su na zidovima spavaćih soba, a osim što su ukrašavali, oni su i štitili zidove. Bili su topli i prekrivali vlažne zidove i štitili ih od oštećenja. Postavljali su se kraj kreveta, dječjih kreveta i zipki - istaknula je Lonjak.

Izložbu su došli pogledati mještani općine Vidovec i udruge žena iz susjednih krajeva s kojima Udruga žena Vidovec surađuje dugi niz godina.
Svi posjetitelji izložbe su s pažnjom i zanimanjem pogledali izložbu te se s nostalgijom se vratili i prisjetili prošlih vremena.

- Nažalost, ili ih nisu ili ih je malo sačuvanih, jer se prilikom rušenja ili preuređenja kuća dosta toga nepovratno izgubilo i zagubilo. Neke mještanke su nam se javile da i one imaju i čuvaju krpe i druge ručno rađene, vezene predmete, što nas izuzetno veseli. To će nam svakako biti poticaj da opet planiramo izložbu u nekom budućem vremenu i na taj način izložimo i pokažemo vrijednu vidovečku baštinu - poručila je Lonjak.