Velik broj sudionika na tradicionalnom pohodu po viničkom kraju Foto: Općina Vinica

Velik broj sudionika na tradicionalnom pohodu po viničkom kraju

Varaždinske vijesti | 9.9.2022. u 15:52h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu 3. rujna uspješno je održan tradicionalni pohod po viničkom kraju pod pokroviteljstvom Općine Vinica i u organizaciji družine Vinicit Vinica.

Na pohodu su, osim domaćih mještana, sudjelovali i gosti, planinari iz Varaždina, Čakovca, Ivanca, Lepoglave, Zagreba, Koprivnice, Trnovca Bartolovečkog i Nedelišća, te se okupilo sedamdesetak sudionika.

Dobrodošlicu gostima planinarima i svim ostalim sudionicima Viničkog pohoda poželio je vinički načelnik, dr. sc. Branimir Štimec, prof., koji je zahvalio na dolasku i sudjelovanju svim sudionicima. Tom prilikom načelnik je istaknuo da Općina Vinica i on kao načelnik podržavaju ovakve manifestacije te je pri tom zahvalio Vesni Levanić, jednoj od inicijatora ovog pohoda i ostalim članovima družine Vinicit, koji su zaslužni za dobru organizaciju, pripremu i uređenju rute, prihvat i ugošćivanje sudionika i uspješnost ovog pohoda.

Sudionici pohoda prošli su 20-ak kilometara po viničkom kraju te obišli znamenite lokalitete općine Vinica, počevši od Stupa srama - Prangera na Trgu M. Gupca u Vinici. Ruta je dalje prolazila kroz Vinicu do crkve sv. Marka ev., gdje je sudionike pohoda dočekao prečasni Valent Posavec te uz kratko upoznavanje s poviješću crkve, blagoslovio sve sudionike.
Osim obilaska ostalih znamenitosti - Viničke tradicijske kuće, dvorca i arboretuma Opeka, Špilje Vinica, slapa De kubila šči, Starog grada – Burga, crkve sv. Barbare - svi su mogli uživati u prekrasnoj prirodi, viničkim brežuljcima koji su poznati vinogradarski kraj, i u odličnoj atmosferi koja je trajala cijelim putem.

Ovogodišnji Vinički tradicijski pohod završio je okrjepom kod Ribičke kuće uz druženje i odlične dojmove svih sudionika.

vinicki_pohod_03092022_2.jpg

vinicki_pohod_03092022_1.jpg