Vatrogasci VZO Cestica proslavili Svetog Florijana

VV | 9.5.2022. u 17:55h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon dvogodišnje stanke, vatrogasci Vatrogasne zajednice općine Cestica opet su mogli upriličiti svečanu proslavu vatrogasnog zaštitnika Svetog Florijana. Proslava je organizirana u nedjelju, 8. svibnja 2022. godine, a domaćini ovogodišnje proslave bili su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica. Svečanost je započela u 10 sati okupljanjem vatrogasaca, a čestitku povodom blagdana okupljenim vatrogascima uputio je Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica te potom i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, formirana je povorka te su vatrogasci u svečanom ešalonu krenuli u pratnji limene glazbe do župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu gdje je misu predvodio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik. Kao i prijašnjih godina na početku svečane povorke bile su zastave Republike Hrvatske, Europske unije i Općine Cestica, a potom su bile i zastave cestičkih vatrogasnih društava. Uz domaćine, DVD Križovljan Cestica, u proslavi su sudjelovali i vatrogasci DVD-a Gornje Vratno, Babinec, Lovrečan Dubrava, Gradišće i Virje Križovljansko.

Po završetku mise i okrjepe pred crkvom, krenulo se s Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu, ulicom Antuna Mihanovića, do zgade DVD-a Križovljan Cestica u Dravskoj ulici, a po dolasku u Cesticu izvršena je podjela diploma članovima VZO Cestica koji su stekli nova zvanja u vatrogastvu. U sklopu proslave Svetog Florijana dodijeljene su i diplome zaslužnim vatrogascima, a koje su primili za trideset godina aktivnosti u vatrogastvu. Diplome Vatrogasne zajednice Varaždinske županije dobili su Lovro Korotaj i Stjepan Štehec koji je primio i zlatnu vatrogasnu medalju Hrvatske vatrogasne zajednice.