Varaždinske Toplice: Nastavlja se isplata naknada novorođenima i stipendije te sufinanciranje vrtića Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinske Toplice: Nastavlja se isplata naknada novorođenima i stipendije te sufinanciranje vrtića

Varaždinske vijesti | 10.4.2020. u 09:33h | Objavljeno u Našim krajem

Unatoč zdravstvenoj i već sada gospodarskoj krizi uzrokovanoj koronavirusom te brojnim nužnim mjerama donijetim s ciljem sprječavanja epidemije, u Gradu Varaždinskim Toplicama nastavlja se s provođenjem svih preuzetih financijskih obaveza. Tu svakako spada i briga za najmlađe mještane.

Prije svega, riječ je o naknadi za novorođene gdje je od početka godine isplaćeno ukupno 25 tisuća kuna za 10-ero mališana. Inače, Grad Varaždinske Toplice dodjeljuje jednokratnu naknadu za prvo dijete u obitelji u iznosu od 2.000 kuna, za drugo dijete po 3.000 kuna, 5.000,00 kuna za treće dijete i 7.500,00 kuna za svako naredno dijete u obitelji.

– Isplatom jednokratne naknade za novorođene šaljemo poruku mladim obiteljima da tim činom Grad vodi sustavnu brigu za naše najmlađe stanovnike. Od spomenute naknade, preko sufinanciranja cijene vrtića, financijske podrške raznim programima kroz osnovnu i srednju školu, sufinanciranja prijevoza učenika do stipendija za naše studente, nastojimo unaprijediti životni standard obiteljima te mladima na području Grada – izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Što se tiče samih stipendija, redovito se isplaćuje njih 66 za topličke studente u iznosu od 500 kuna mjesečno.

Također, u okolnostima pandemije koronavirusa COVID-19, Grad nastavlja sa sufinanciranjem za svu djecu koja i dalje polaze vrtić, dok se za onu djecu koja su privremeno kod kuće zbog preporuka Stožera civilne zaštite, sufinancira dio cijene kako bi se olakšao rad predškolskih ustanova i zadržala sva radna mjesta.

– Dobar dio vrtićaraca, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, već je tjednima doma. Radi se prije svega o onoj djeci čiji su roditelji mogli osigurati brigu za njih unutar vlastitog doma. No, kako bi olakšali rad i financijsku stabilnost vrtića za svako dijete koje je privremeno doma te ne koristi usluge vrtića, Grad i dalje plaća iznos od 200 kuna po djetetu u privatnim vrtićima. Na taj se način "čuva" mjesto za naše mališane do njihovog povratka u vrtić i omogućuje se financijska stabilnost vrtića, kako gradskog tako i privatnih – pojasnila je Ratković.

Nadalje, za svu onu djecu koja i dalje dolaze u vrtić, a čiji roditelji rade te nisu mogli osigurati drugačiji smještaj, Grad isplaćuje puni iznos sufinanciranja prema podacima koje iz vrtića dostavljaju u Grad o aktualnom broju mališana u vrtiću. Pored punog iznosa sufinanciranja, Grad za takve roditelje djece koja pohađaju privatne vrtiće osigurava dodatnih 100 kuna sufinanciranja, a sve kako bi se, u ovim nesigurnim vremenima, dodatno olakšala situacija roditelja koji i nadalje rade i čiji je posao neophodan, a nisu u mogućnosti osigurati nikakav drugačiji smještaj za svoju djecu.

– Pratimo situaciju iz dana u dan, planiramo i poduzimamo sve mjere kako bi se život u Varaždinskim Toplicama, kada ova kriza prođe, što brže vratio u normalu – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Označeno u