VARAŽDIN Uklanja se otpad odbačen u Sajmišnoj ulici

Varaždinske vijesti | 11.7.2023. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

U Sajmišnoj ulici u Varaždinu u tijeku je uklanjanje otprilike 1.330 m3 nelegalno odbačenog, pretežito građevinskog otpada, na površini od 4.000 m2 kojeg su neodgovorni pojedinci tijekom dužeg vremena odlagali u okoliš.

Odlagalište otpada - Krči koje se nalazi na utvrđenoj lokaciji na zemljištu u vlasništvu Grada Varaždina u Sajmišnoj ulici, sukladno smjernicama MINGO-a predstavlja “divlje” odlagalište.

Grad Varaždin je navedenu lokaciju prijavio na Javni poziv za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je nakon provedenog postupka odobreno sufinanciranje u iznosu od 40 % troškova uklanjanja.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 76.946,88 EUR s uključenim PDV-om, a radove izvodi Reciklaža Mišić d.o.o. Ugovoreni rok za izvođenje radova je 15 dana, a planirani završetak radova je 18. srpnja 2023. godine. Uz samo uklanjanje odbačenog otpada na ovoj će se lokaciji postaviti i sustav videonadzora kao mjera sprječavanja daljnjeg odlaganja otpada.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo jer se Varaždin rješava još jedne „kritične odlagališne točke“ u gradu:

„Na ovom mjestu neodgovorni pojedinci već si neko vrijeme uzimaju za pravo svoje smeće istovariti u okoliš i pritom nanose štetu, ne samo okolišu već i svima nama, građanima Varaždina koji zatim moramo plaćati njegovo uklanjanje. Dobro je što smo uspjeli putem Javnog poziva od Fonda dobiti sufinanciranje od 40% jer je ovo zbrinjavanje teškog građevinskog otpada poprilično skupo, no stajemo na kraj svim takvim „kritičnim točkama“ u našem gradu. Uz videonadzor vjerujem da se to neće više ponavljati. Apeliram na građane da savjesno postupaju prema prirodi i okolišu, u suprotnom će platiti pozamašne kazne.“ – rekao je gradonačelnik.