V. TOPLICE Razočaravajući odaziv građana na radionicu Strategije razvoja urbanog područja Foto: VV arhiva / ilustracija

V. TOPLICE Razočaravajući odaziv građana na radionicu Strategije razvoja urbanog područja

Varaždinske vijesti | 4.6.2022. u 08:49h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinskim Toplicama održana je radionica s temom izrade Strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju 2021.-2027. No, radionicu je obilježio vrlo slab odaziv zbog čega gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković nije krila nezadovoljstvo.

Naime, Varaždinske Toplice nedavno su zajedno s još dva grada i 11 općina ušle u urbano područje Varaždin. S obzirom da je u tijeku izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin koja je preduvjet za korištenje mehanizma Integralnih Teritorijalnih Ulaganja ITU, Grad Varaždinske Toplice pozvao je sve zainteresirane sugrađane kako bi iznijeli svoje ideje i prijedloge koji su trebali biti temelj izrade strategije i planiranja budućeg razvoja.

- Ulazak u urbano područje našem Gradu otvorit će mogućnost realizacije još većeg broja projekata i investicija s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, gospodarskog razvoja, konkurentnosti, bolje kvalitete života i održivog razvoja. S obzirom da građani u izradi strategije imaju mogućnost predlaganja i iznošenja ideja kako bi svi zajedno utjecali na razvoj našeg Grada, ne mogu shvatiti da se na radionicu odazvala tek jedna osoba – poručila je gradonačelnica Ratković.

Osim što su se građani, predstavnici institucija, ustanova i poduzeća mogli uključiti u proces donošenja strategije o kojoj ovisi budućnost razvoja Grada, nakon radionice i analize stanja, bila je predviđena i rasprava.

- Omogućili smo građanima uključivanje u izradu ove važne strategije, no čini se da oni za to baš i nisu zainteresirani. Žao mi je što nisu prepoznali priliku da zajedničkom raspravom dođemo do vizije budućeg razvoja naših Varaždinskih Toplica, kao grada u kojem će svatko moći živjeti kvalitetnim i ugodnim životom – zaključila je Ratković.

Jelena Kučan iz Međunarodne agencije za razvoj napomenula je zašto su važne radionice.

– Radionicama se želi uključiti građanstvo u planiranje teritorijalnog razvoja urbanog područja Varaždin. Jako je važno da stanovnici cijelog urbanog područja sudjeluju jer, na kraju krajeva, strategija je za njih. Građani mogu sudjelovati u planiranju razvojnog usmjerenje sa svojim mišljenjima, biranjem prioriteta razvoja, a mogu i predlagati strateške projekte – kazala je Kučan.

Dosad su održane radionice u Ludbregu i Novom Marofu, a slijedi radionica u Varaždinu, i to u srijedu, 8. lipnja u 9 sati u Gradskoj vijećnici.

>> Poziv građanima da iznesu ideje za Strategiju razvoja urbanog područja Varaždina

Uz to otvoren je i on-line upitnik koji građani mogu ispuniti.