FOTO Unatoč ratu u Ukrajini, tim novomarofske osnovne škole u Rumunjskoj

VV | 25.3.2022. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

Od 5. do 12. ožujka učenica Lea Smoljanec i učitelji Josip Beštek i Katarina Marenčić iz Novog Marofa otputovali su u grad Vaslui u Rumunjskoj, a ugostila ih je tamošnja osnovna škola "Constantin Parfene". Četvero učenika odustalo je od putovanja zbog straha prouzrokovanog krizom u Ukrajini te su tjednim projektnim aktivnostima nazočili virtualno. 

- Dočekala nas je školska zajednica domaćina - s narodnim plesovima i stolovima punim slatkiša. Nakon prekrasnog nastupa gimnazijalaca u holu, obišli smo školu, kontaktirali s nastavnicima i učenicima. Sudionici projekta predstavili su svoje škole, gradove i zemlje, a učitelji ih podijelili u međunarodne grupe. Bili smo na koncertu učenika i nastavnika u crkvi Ivana Krstitelja te ostali impresionirani neposrednom interakcijom roditelja, učenika, učitelja i svećenika - izvijestio je Josip Beštek, koordinator projekta.

Drugi dan započeo je izletom u Izvoru Munteli (poznatije kao jezero Bicazo). 

- Djeca su pozorno slušala vodiča i marljivo odradila svoje dnevne zadatke tijekom tjedna postavljajući gotov materijal na stranicu Padlet aplikacije i Facebook SOFT stranicu. Posjetili smo Crveno jezero uskom cestom uz doživljaj iznenadnog početka prave zimske mećave. Obišli smo živopisne manastire Bistrica, Voronet, Humor, Moldovita koji svojim pričama i legendama nijednog posjetitelja nisu ostavili ravnodušnim, a na kraju dana proslavili Međunarodni dan žena i majki - izvijestio je učitelj Beštek. 

Edukacija u Muzeju Knuckle i na tradicionalnoj farmi Ciumarna otkrila je posebnosti rumunjskih zanata i kulture.

- Iako miris iz štale nije bio baš ugodan, vesele koze i telad su zaista zabavljale sve sudionike. Morali sam naporno raditi bičeći maslac i meljući žitarice. Idućeg dana posjetili smo grad Iasi, sveučilište, katedralu, crkvu Tri hijerarha, Palaču kulture, gdje se pod jednim krovom nalaze četiri muzeja. Učenici su nakon posjeta muzeju tehnike i sunčanih satova morali izraditi svoje satove - otkrio je Beštek.

Označeno u
Galerija slika