UDVDR Ivanec: u novoj godini prioritet promocija filma "Zaboravljena mladost" koji je upravo dovršen Foto: Ilustracija/UDVDR ogranak Ivanec

UDVDR Ivanec: u novoj godini prioritet promocija filma "Zaboravljena mladost" koji je upravo dovršen

VV | 29.12.2019. u 14:56h | Objavljeno u Našim krajem

Sportski susreti, obilježavanje sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje, kao i državnih blagdana, važnih datuma vezanih uz događanja u Domovinskom ratu, s posebnim naglaskom na „6. Dane sjećanja na Vukovar“, koji su okončani nedavnim posjetom Mjestima sjećanja u Vukovaru, te obližnjem Aljmašu samo su dio aktivnosti koje je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Ivanec tijekom 2019. godine.

Snimanje okončano ovih dana

Na redovnom, 5. Izvještajno-izbornom saboru istaknuto je kako su glavni projekti bila su predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, održana tijekom godine u sedam škola Varaždinske županije, te snimanje kadrova za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, koje je okončano ovih dana.
- Zahvaljujući suradnji županijskom podružnicom UDVDR-a te središnjicom u Zagrebu dodijeljeno je prijenosno računalo studentici iz Klenovnika, kćerki hrvatskog branitelja, peto u posljednje četiri godine dodijeljeno na području djelovanja ivanečkog UDVDR-a - istaknuto je na saboru.
U 2019. godini članovi ivanečkog ogranka odlično su surađivali s HVIDR-om Ivanec na gotovo svim projektima, kao i s udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava na onima koji se provode na području Grada Lepoglave.
- Nastavljena je kvalitetna suradnja s Udrugom tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udrugom građana Prigorec, Planinarskim klubom Ivanec, DVD-om Gačice, te Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, a započela s Pčelarskom udrugom Čmalico iz Bednje. Poboljšan je ugovor s Adria Oil, te sada članovi imaju 10 lipa popusta po litri goriva, a jako dobro funkcionira i suradnja s Očnim centrom Ivanec, gdje je 30-ak članova Udruge i njihovih bližnjih koristilo popuste kod kupovine pomagala za vid - istaknuto je.
Ipak, najviše se u ovoj godini na promicanju istine o Domovinskom ratu, a nije izostao angažman na prevenciji zdravlja i zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja.
UDVDR ogranak Ivanec svrstava se u sam vrh među udrugama na gradskom području, pa i šire, financijski su najviše pridonijeli članovi najužeg vodstva, izdvajajući vlastita sredstva, kao članovi Udruge, koji su uplatili 155 članarina. Povećani su prihodi od Ministarstva hrvatskih branitelja, zatim od sponzora i donatora, te Grada Lepoglave i Varaždinske županije, dok je sufinanciranje projekata od Grada Ivanca ostalo na lanjskoj financijskoj razini.

Tko je na čelu udruge?

Održan je i izbor novog vodstva udruge. Tako je za period od 2019. do 2023. za predsjednika je izabran Ljudvek Cikač, koji je i dosad obnašao tu dužnost, njegov zamjenik je ponovno Željko Đurin, dok je novi potpredsjednik Zvonko Galić.
U Središnji odbor izabrani su Dražen Geček, Damir Kraš, Martin Lukavski, Ivica Rudnički, Marijan Vusić, Slavko Švetak, Zvonimir Grđan, Vladimir Friščić, Danijel Posavec i Dražen Bregović.
Članovi Nadzornog odbora bit će Mario Pahić, Ivan Mešnjak, Mladen Piskač, a Suda časti Vinko Marković, Josip Hojsak i Milan Ribić.
- Ključnu ulogu kod pristanka na još jedan mandat imalo je zajedništvo koje vlada među vodstvom, sinergija s članstvom, te jednoglasna odluka da se završi monumentalni projekt Ogranka, dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, kao i nastavak provođenja predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ - istaknuo je Cikač.

Zahvalnice i pohvale

U planu i programu rada kao glavne aktivnosti istaknute su spomenuta dva projekta, kao i obilježavanje sjećanja na poginule kolege, kao i sudjelovanje na športskim susretima, prevencija zdravlja članova i ostali koji se provode niz godina.
U svezi s time, zamoljeni su predstavnici udruga s kojima se radi na brojnim projektima da ove godinu daju još veći angažman, jer će u Ogranku fokus biti na Dokumentarnom filmu i školskim predavanjima, te će za ostalo biti na raspolaganju manje vremena. Projekti će se, kao i ove godine, velikim dijelom financirati iz osobnih sredstava članova šireg vodstva Ogranka, potom od članarina, a očekuje se pomoć od Ministarstva hrvatskih branitelja, Gradova Ivanca i Lepoglave, Varaždinske županije, te od sponzora i donatora.
Uručene su i zahvalnice za doprinos u radu udruge, i to Mariju Pahiću, Marijanu Vusiću, Zvonku Galiću, Draženu Bregoviću, Danijelu Posavcu i Vladimiru Friščiću.
Rad ivanečkog ogranka pohvalio je i predsjednik varaždinske podružnice UDVDR-a Branko Družinić, kao i Tihomir Buden iz maruševečkog UDVDR-a, Dražen Husnjak, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Juraj Putarek iz Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, Franjo Piskač iz DVD-a Gačice i predsjednik HVIDR-e Ivanec Vjekoslav Špac.

Označeno u