UDVDR Ivanec: Planira se početak uređenja Memorijalnog centra Domovinskog rata

| 22.6.2022. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon pauze duge više od dvije godine, uzrokovane pandemijom koronavirusa, održana je sjednica Središnjeg odbora UDVDR Ogranak Ivanec.

Analizirane su aktivnosti koje su provedene unatrag 2 mjeseca, među kojima se izdvajaju predavanja u školama Bednja, Lepoglava i Novi Marof, potom 8. memorijalni pohod sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje iz grada Ivanca u suradnji s Planinarskim klubom Ivanec, pa sastanak sa županom Stričakom i pročelnicom Skoko i početak radova na uređenju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, te obilježavanje državnih blagdana i obljetnice stradavanja kolega u Domovinskom ratu.

Konstatirano je, također, kako je udruga do sada prijavila 7 projekata i za sve dobila pozitivne ocjene, a 8. je prijavljen ovih dana i rezultati se očekuju kroz mjesec dana.

Nadalje, najavljeni su brojni, zahtjevni projekti u ljetnom periodu, za koje su pripreme u punom jeku.

Tako će se organizirati Memorijali sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju, potom poginule vukovarske branitelje Jambora, Kapustića i Vusića, pa na ivanečke Putara Grdaka i Ribića, a pred realizacijom je i posjet zapadnoj Slavoniji za 50-ak hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i drugih zainteresiranih građanki i građana.

Prigodno će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, za kraj ljeta planirano je prikazivanje filma Zaboravljena mladost, a za početak jeseni pomaknuta je promocija knjige o stradavanja mještana Tovarnika, „Svjedočim“.

U planu je i sudjelovanje na humanitarnoj manifestaciji Ivanec kuha, na kojoj će se skupljati sredstva za malenoga Dominika Turčina, potrebna za funkcionalnost hodanja tog hrabrog dječaka, zatim na tradicionalnom memorijalu 'Heroji Maruševca', kao i na svečanom otvaranju spomen obilježja u Krapini, za kojega je poziv stigao iz Grada Krapine.

Pri kraju sastanka, s obzirom na to da je, zbog privatnih obveza, bio spriječen primiti je na svečanoj sjednici Središnjeg odbora Varaždinske županije, ratnom pripadniku Tigrova iz Rakitja, Zvonku Galiću je, u ime županijskog vodstva, uručena godišnja Zahvalnice Podružnice Varaždinske županije.

A po završetku sjednice, vodstva dragovoljaca i veterana, te HVIDR-e, razgledala su prostor koji bi trebao prerasti u Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, te dogovarala početak i način njegova uređenja, koje bi se trebalo okončati do proljeća 2023.

udvdr_ivanec_sjednica_memorijalni_cerntar_22_galic_zahvalnica_22_2.jpg