U Zelendvoru skup domaćih i slovenskih OPG-ova, kojeg je poduprlo Ministarstvo poljoprivrede

vv / petrijanec | 26.12.2022. u 11:50h | Objavljeno u Našim krajem

Poljoprivreda danas i sutra: obnovljivi izvori energije u poljoprivredi, inovacije i jačanje održivosti poljoprivrednih proizvođača, naziv je skupa održanog u Zelendvoru koji je okupio predstavnike domaćih OPG-ova i OPG-ova iz Slovenije, točnije Občine Destrnik.

-Za ovaj znanstveno stručni skup Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je 86.370,00 kn ili 11.463,27€. Ovakvi sukopvi prilika su da, prije svega okupimo, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i razmijenimo iskustva, a nakon toga i čujemo nešto novo u poljoprivredi. Zahvala svima na koje smo mogli računati kao predavače” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, naglašavajući da je ovo drugi najveći projekat odobren od strane Ministarstva poljoprivrede u Republici Hrvatskoj temeljem Javnog natječaja za provedbu programa potpora za organizaciju skupova o poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, veterinarstvu i zaštiti bilja za 2022. godinu, koji je zatvoren 7. rujna.

Prijavitelji su mogli biti organizatori skupova sa sjedištem u Republici Hrvatskoj odnosno ustanove, stručna udruženja, zadruge i zadružni savezi za znanstveno-stručne skupove, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, županijske i lokalne razvojne agencije, zadruge i zadružni savezi za gospodarske skupove te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, zadruge i zadružni savezi za lokalno-tradicijske skupove.

Općina Petrijanec se prijavila s idejom organizacije skupa u dva dijela. U prvom dijelu predviđena su predavanja stručnih osoba iz znanstvene struke i poljoprivrednika koja će uključiti razne teme, između ostalog, obnovljive izvore energije povezane s poljoprivrednom proizvodnjom, inovacije stvarnih proizvođača koje se primjenjuju u njihovoj proizvodnji te mogućnosti vezane uz klimatske promjene i slično. U drugom dijelu skupa - panel rasprava  stručnih osoba iz poljoprivredne proizvodnje, a teme su povećanje konkurentnosti, razmjena znanja i iskustva u području inovacija.

Označeno u