U Velikom Lovrečanu spomen na žrtve i stradale

VV | 16.7.2022. u 11:52h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom Općine Cestica, u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta, povodom 76. obljetnice stradanja poratnih žrtava Drugog svjetskog rata, održat će se komemoracija i sjećanje na poginule i stradale žitelja pograničnog dijela općine Cestica, kao i žrtve ratova i progona diktatura i totalitarnih režima 20. stoljeća.

Spomen na stradale održat će se u nedjelju,  17.  srpnja 2022. godine  prema slijedećem programu-rasporedu. U crkvi sv. Lovre u 9,30 sati je Sveta misa koju će za žrtve, stradale i poginule u ratovima i progonima totalitarnih režima XX stoljeća predvoditi vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa – Križovljan. 

Potom je u 10,30 sati okupljanje na parkiralištu DVD-a Lovrečan – Dubrava, Svetog Lovre 10, Veliki Lovrečan, gdje će se formirati procesija za odlazak do spomen križa postavljenog iznad grobišta uz rijeku Dravu. Tu će se položiti vijenci i zapaliti svijeće nakon čega će molitvu za stradale predvoditi vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.  

U spomen na žrtve poubijane uz Dravu u noći s 22. na 23. srpnja 1946. godine prvotni spomen križ iznad groba žrtava je u nedjelju 26. srpnja 1998., blagoslovio križovljanski župnik vlč. Ivan Košić, a pošto je isti uslijed vremenskih uvjeta dotrajao postavljen je novi, sadašnji kojeg je u nedjelju 19. srpnja 2017. godine blagoslovio vlč. Zorislav Šafran,  župnik župe Uzvišenja sv. Križa – Križovljan.   

U spomen na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata izaslanstvo Općine Cestica o blagdanu Svih svetih svake godine položi vijence i zapali svijeće, a povodom šezdesete obljetnice stradanja misu za žrtve predvodio je, 23.07 2006. godine, mons. dr. Vlado Košić, današnji sisački biskup.