FOTO/VIDEO U Sračincu održan skup o održivoj poljoprivredi i novim poljoprivrednim standardima Foto: Općina Sračinec

FOTO/VIDEO U Sračincu održan skup o održivoj poljoprivredi i novim poljoprivrednim standardima

VV | 29.12.2022. u 10:01h | Objavljeno u Našim krajem

U velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu jučer je održan znanstveno–stručni skup “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022.” koji je zanimljivim prezentacijama, raspravom i panel diskusijom okupio brojne poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, te Varaždinske i okolnih županija. Ovaj znanstveno stručni skup financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 107.698,75 kuna.

– Jako sam sretan što se u našoj sredini održava ovaj skup. Zadnjih otprilike osam godina, od kada je gospođa Miljenka Križnjak preuzela svojevrsno vodstvo u inicijativama prema poljoprivrednicima, oni su sve više prisutni aktivnostima Općine Sračinec. Naši su se poljoprivrednici počeli okupljati, aktivirati, a mi kao jedinica lokalne samouprave to smo podržali. Tako su održane brojne edukacije, radionice, savjetovališta, a Općina Sračinec se uključila i kroz konkretnu pomoć i sufinanciranje materijalnih potreba poljoprivrednika. Sufinancirali smo također osiguranje sjetve, financiramo zbrinjavanje opasnog otpada koji nastaje kroz poljoprivrednu proizvodnju, a ovaj skup samo je kruna svih tih aktivnosti, održava se na zaista visokoj razini, ponovno zaslugom gospođe Križnjak. Ona je realizirala ovaj projekt, od osmišljavanja projekta, prijave, na kojoj je projekt dobio maksimalan broj bodova i najviši financijski iznos, pa do ovog skupa danas, na svemu joj puno zahvaljujem – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

20221228-10_39_35__ZVMK1401.jpg

Na području općine Sračinec djeluje sedamdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

– Glavni cilj ovog skupa je informiranje i promicanje novih dostignuća i tehnologija u poljoprivredi. Skup je i međunarodnog karaktera, s gostima iz susjedne Slovenije i Mađarske – rekla je inicijatorica ovog skupa Miljenka Križnjak.

Na znanstveno–stručnom skupu govorili su Mario Jarnjak, izvršni direktor Fanon d.o.o. Petrijanec, Doroteja Bednjanić iz tvrtke Eco agro d.o.o. Veliki Lovrečan, Dalibor Vrček iz Vrček, obrt za proizvodnju i usluge Črnec Biškupečki 303, Stjepan Bistrović, direktor PG Bistrović d.o.o., mljekara Marina, Martina Borić, direktorica BIOinput d.o.o, centar za ekološku poljoprivredu, Gregor Sajević, direktor tvrtke Sajević d.o.o. – Slovenija, Leon Šopar, Démétér Biosystems Kft., Vl. Diriczi Zsombor– Budimpešta, Amalka Vukelić ispred Hrvatske poljoprivredne komore te Alen Šopar, Konzerviranje voća i povrća “Šopar“, M. Središće, a prisustvovala je i upraviteljica PZ Varaždinsko povrće, Vidovec, Kristina Vidaček.

20221228-10_37_58__ZVMK1352.jpg

Nakon predavanja održana je i panel rasprava s temama "Novi poljoprivredni standardi- ekološka proizvodnja", "No-till obrada tla", "zelena gnojidba, plasman proizvoda, cijene, obnovljivi izvori energije, odgovor na klimatske promjene.

Panelisti su bili Gregor Sajević, Stjepan Bistrović, Alen Šopar, upraviteljica PZ Ludbreški kraj, Antonija Lenček, te Zrinka Večerić i Jurica Bengeri ispred Ministarstva poljoprivrede, uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

– Prije svega moram spomenuti da i ovakvi natječaji koji se odnose na edukaciju puno doprinose razvoju poljoprivrede u sredinama u kojima se održavaju. Drago mi je da su ovdje i mladi poljoprivrednici koji će novim idejama potaknuti razvoj – rekao je u svom obraćanju okupljenima Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec.

20221228-10_38_16__ZVMK1366.jpg

Skupu se pred sam kraj obratio i Mladen Jakopović predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je pohvalio skup i izrazio svoje zadovoljstvo tematikom i pozitivnim, optimističnim pristupom koje prema svojoj djelatnosti imaju poljoprivrednici sjeverozapada Hrvatske.

Skup je prenošen uživo.

Video sadržaj