U prethodno savjetovanje Općina Donja Voća objavila povijesni natječaj veći od 90 milijuna kuna! Foto: Ilustracija

U prethodno savjetovanje Općina Donja Voća objavila povijesni natječaj veći od 90 milijuna kuna!

Sponzorirani članak | 14.5.2021. u 15:01h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec, prošle je godine potpisao povijesni ugovor. Povijesni za Voću, ali i za stanovnike Lepoglave, Klenovnika, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca i Bednje. Radi se o projektu vrijednom skoro 100 milijuna kuna, projektu koji će, kada se završi, u svaki kutak ovoga kraja dovesti između ostalog i brzi internet. Započelo je prethodno savjetovanje za Nabavu projektiranja, gradnje, nabave i postavljanja opreme u sklopu projekta “Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“, a nakon zaključenja postupka nabave započet će projektiranje i građevinski radovi po sistemu “FIDIC Yellow“ na izgradnji mreže.

- Na ovom su području, nažalost, signali interneta i mobilne mreže općenito vrlo loši. A danas je nemoguće pratiti trendove u gospodarstvu, a ne imati kvalitetnu internetsku povezanost. To nam je preduvjet da bi imali konkurentne uvjete i privukli investicije na području digitalnih i ICT tehnologija. Brzi internet je i preduvjet za kvalitetnije turističke usluge, a kod nas leži ogroman turistički potencijal kojeg bi bilo šteta ne iskoristiti jer zaostajemo u tehnološkom smislu - objasnio je načelnik Jurgec razloge upuštanja u ovako velik projekt, velik i za administrativno veće i jače jedinice lokalne samouprave.

Jasan, čist i brz internet!

Svjedočimo, posebno od prošle godine, ubrzanom povećanju upotrebe interneta. Građani, poslovni subjekti, javna uprava, svi su promijenili svoje životne i poslovne navike, koje će postati standard, uz stalno traženje novih usluga i veće brzine prijenosa podataka.

- Posebno našim mladima moramo omogućiti jasan, čist i brzi pristup internetu i svijetu kako bi mogli bolje i lakše učiti, razvijati svoje ideje, komunicirati i na taj način napredovati u životu, a ne kaskati za svojim vršnjacima - kaže Jurgec.

banner_2-page-001.jpg

Brzi internet pomaže i ubrzava procese digitalizacije. Prepoznaje to i austrijska Vlada koja je nedavno objavila planove da u sljedećih nekoliko godina izdvoji oko 1,4 milijarde eura u širenje mreže širokopojasnog interneta kako bi omogućila da svaki građanin ima pristup brzom internetu, bez obzira živio on u ruralnom ili gradskom području.

- Zadovoljan sam što sam na vrijeme, još 2015. godine, shvatio koliko je razvoj širokopojasnog pristupa, dovođenje interneta u svako mjesto, svaku kuću, svaku ulicu važno za razvoj ovoga kraja i posebno napretka mladih, te sam osobno odmah počeo pripremati projekt. Srećom, to su prepoznali i podržali me i naši partneri na ovom projektu. Mi “mali“ odlično smo pripremili dokumentaciju te danas uspješno provodimo projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, kojeg s oko 64,5 milijuna direktno sufinancira EU temeljem potpisanog Ugovora a ostatak sufinanciranja je također predmet novih prijava, od kojih je jedna već i predana u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Već sama najava skore izgradnje mreže privukla je potencijalne investitore u Voću, a što će tek biti kada ona bude izgrađena! - naglasio je načelnik Jurgec.

Korak prema budućnosti

Dodao je kako će svi ovlašteni operateri i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup kada će širokopojasna mreža biti izgrađena.

- Bit će u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području obuhvata projekta. Ljudi koji ovdje žive i posluju moći će koristiti usluge svih operatera, dakle sami će birati koje i čije usluge će koristiti - istaknuo je Jurgec.

Stabilna i brza internetska mreža u ruralnim područjima prvi je korak i prema poljoprivrednoj budućnosti. Čija modernizacija i digitalizacija je neizbježna, što su prepoznali u Europi te je tako nedavno potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans, uvođenje širokopojasnog interneta u poljoprivredni svijet naveo kao nužni korak za provođenje poljoprivredne reforme. A upravo ovaj kraj ima i ogromne resurse za razvoj poljoprivrede.

Označeno u