U Općini Trnovec Bartolovečki uređuju se ceste i rješava kanalizacija, a uz pomoć države sve je lakše Foto: Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

U Općini Trnovec Bartolovečki uređuju se ceste i rješava kanalizacija, a uz pomoć države sve je lakše

VV | 17.4.2019. u 20:41h | Objavljeno u Našim krajem

Svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu i svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je započelo obilježavanje Dana Općine Trnovec Bartolovečki. Bila je to prilika da se pobroje uspjesi i realizirani projekti u proteklih godinu dana te najave novi. Načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, istaknuo je da općinska vlast sve akcije poduzima u cilju podizanja standarda života mještana, a dokaz da to želi i može ostvariti jest činjenica da su u godinu dana s kvalitetnim projektima ostvarili kapitalne pomoći iz državnog proračuna u vrijednosti od 3.986.896 kuna.

– Za uređenje Ulice Široke Ledine odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske dobivena su sredstva u iznosu 2.887.438,86 kuna. Uređen je dio Radničke ulice u Trnovcu u duljini 600 metara, a riječ je o prvoj fazi uređenja. Sredstva za ovu investiciju osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ukupna vrijednost radova je 874.381,61 kunu, a Ministarstvo je za ovaj projekt dodijelilo 262.000 kuna. Nakon ovih radova slijedi uređenje vodovodne mreže i nogostupa. Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića „Zeko“ u Trnovcu od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobiveno je 151.458 kuna te ranije bespovratna sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 100.000 kuna. Ukupna investicija je 700.000 kuna. Općina je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila i Odluku o financiranju energetske obnove zgrade javne namjene – bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu na iznos od 589.000 kuna. Radovi će se obaviti ove godine. Spomenut ću i EU projekt ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom. Projekt je vrijedan 563.000 kuna, a provodimo ga zajedno s općinama Sračinec i Cestica – rekao je načelnik Šamec te dodao da su među brojnim radovima na komunalnoj infrastrukturi i oni na izgradnji kanalizacije u Ulici Nikole Tesle u Trnovcu, koje po polovicu ukupnog iznosa od 719.519 kuna plus PDV sufinanciraju Općina i Varkom.

trnovec_dan_opcine_5.JPG


Šamec je najavio i jedno od najvećih ulaganja: Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Varaždin, Podsustav Trnovec Bartolovečki, naselja Bartolovec i Žabnik. Projekt je ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega Općina do 2021. mora osigurati oko dva milijuna kuna za njegovo sufinanciranje. Izgradit će se kanalizacijski sustav na području Bartolovca i Žabnika s ukupno 6 precrpnih stanica. Spomenuo je da uskoro kreće i izgradnja kružnog toka na državnoj cesti D2 kod Zone Sjever.
– Uz velike projekte Općina značajna sredstva izdvaja za vrtićko, predškolsko i školsko obrazovanje kao i studente, zdravstvo, udruge. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje iznos u proračunu 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673.000, sportu 517.000, a kulturi 455.000 kuna. Za vatrogastvo, HGSS i Crveni križ ove ćemo godine izdvojiti oko 580.000 kuna – kazao je načelnik Šamec te zahvalio na suradnji mještanima i udrugama, kao i državnim i županijskim trgovačkim društvima s kojima se realiziraju projekti. Posebno je naglasio važnost povećanja općinskog proračuna izmjenama zakona o financiranju lokalne samouprave.
Predsjednik Općinskog vijeća, Mario Sačić zadovoljan je što vijećnici svoju funkciju smatraju krajnje odgovorno.
– Svi zajedno, na čelu s načelnikom, nastojimo svojim radom i znanjem mijenjati našu Općinu, tako da očuvamo njezin identitet i tradiciju, a da se istovremeno kontinuirano razvija sukladno najnovijim društvenim standardima. Ne očekujemo i nikad nismo očekivali da će nam netko drugi osigurati blagostanje ili ugodan život u našoj općini, ali smo isto tako itekako svjesni da mnoge svoje ideje, planove i programe nismo u mogućnosti realizirati sami bez pomoći sa županijske i državne razine – kazao je Sačić.

trnovec_dan_opcine_2.JPG


Mještanima Općine Trnovec Dan općine čestitao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, ali i župan susjedne Međimurske županije Matija Posavec. Na svečanosti su bili i saborski zastupnici Božica Makar, Josip Križanić i Anđelko Stričak te potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je rekao kako se opet puno napravilo u zadnjih godinu dana u najvećoj općini po broju stanovnika u Varaždinskoj županiji.
Na svečanoj sjednici nagrađeni su najbolji učenici te su dodijeljene zahvalnice Općine. Najbolji učenici ove godine su Lukas Njegovec, učenik 8.a razreda Osnovne škole Trnovec te Erika Komar, učenica 8.a razreda Osnovne škole Šemovec. Zahvalnice Općine Trnovec Bartolovečki dodijeljene su obrtima koji djeluju dugi niz godina i daju doprinos zajednici – „Stolarija Jerešić“ iz Trnovca i „Drvenarija Pošpaić“ iz Šemovca, za postignute rezultate u 20 godina rada Kulturno-umjetničkom društvu „Mak“ iz Trnovca te vjerskim zajednicama – Župi Majke Božje Snježne Trnovec te Župi sv. Bartola apostola Bartolovec. 


Program obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki nastavlja se na Uskrsni ponedjeljak, kada će biti služena sveta misa u crkvi Sv. Duha u Šemovcu. Subota, 27. travnja, rezervirana je za druženje u organizaciji Lovačkog društva „Kobac“ na prostorima lovačkog doma u Žabniku. Završetak obilježavanja Dana Općine je prvog vikenda u svibnju. U subotu, 4. svibnja, od 20 sati održat će se folklorni festival u dvorani Osnovne škole Trnovec, a predstavit će se Folklorni ansambl KUD-a „Mak“ te njihovi gosti – Folklorni ansambl „Markova“ iz Zagreba i Folklorni ansambl „Zabok“. U nedjelju, 5. svibnja, koncert će održati grupa „Vigor“, također u dvorani OŠ Trnovec, od 19 sati.