U Novom Marofu obnavlja se javna rasvjeta – cilj je zamijeniti sva rasvjetna tijela u svim naseljima Foto: Grad Novi Marof

U Novom Marofu obnavlja se javna rasvjeta – cilj je zamijeniti sva rasvjetna tijela u svim naseljima

Varaždinske vijesti | 17.8.2021. u 16:11h | Objavljeno u Našim krajem

Rekonstrukcija javne rasvjete jedan je od prioriteta Grada Novog Marofa, a projekt modernizacije rasvjetnog sustava realizira se u nekoliko faza.

Početkom prošle godine završena je prva faza rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – dio "Štuk“ kojom su bile obuhvaćene Ulica Vladimira Nazora, Ulica Ivana Kukuljevića, Ulica Nikole Šubića Zrinskog, Kratka ulica, Ulica Mirka Račkog te Odvojak, zatim dio Ulice kralja Tomislava te dio Ulice Matije Gupca.

Na ostatku dijela naselja Štuk izvedena je javna rasvjeta, djelomično na stupovima niskonaponske mreže, a djelomično na metalnim rasvjetnim stupovima sa svjetiljkama s natrijevim izvorom svjetlosti snage 70-150 W. Kroz kompletan Štuk provući će se novi podzemni kablovi i postaviti novi kandelaberi, uz postavljanje cijevi za budući širokopojasni Internet.

- U tijeku je druga faza rekonstrukcije javne rasvjete i to je sveobuhvatna priča koju želimo napraviti u ovom dijelu Novog Marofa s obzirom da je to najurbaniji dio, sam centar grada. Želimo sve to učiniti i pripremiti uoči aglomeracije kada ćemo morati sve kompletno raskopati, a nakon toga i završno urediti ulice, preasfaltirati. Trudimo se svu ostalu infrastrukturu, između ostalog i javnu rasvjetu, urediti prije tog završnog kopanja – kaže novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, uz napomenu da je vrijednost projekta 1,2 milijuna kuna.

Dio od oko 150.000,00 kuna sredstva su Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a ostala sredstva osigurat će se iz gradskog proračuna.

Jenkač ističe da su u Gradu pripremaju i za ESCO model kroz koji će se, bude li moguće, zamijeniti kompletno sva rasvjetna tijela po svim novomarofskim naseljima novom LED rasvjetom.

- Imamo puno rasvjetnih tijela, stoga je važno da imamo i stalne partnere. S druge strane, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 350.000,00 kuna i u našoj režiji mijenjamo kompletno sva rasvjetna tijela, od rotora u Novom Marofa, sve do tvrtke Knauf Insulation, a to je oko 6,7 kilometara. To su dosad bile natrijeve svjetiljke od 400 Wata koje mijenjamo puno štedljivijim LED svijetlima do 130 Wata – rekao je gradonačelnik Jenkač.

gnm_javna_rasvjeta_17082921_1.JPG

gnm_javna_rasvjeta_17082921_2.JPG

gnm_javna_rasvjeta_17082921_3.JPG

gnm_javna_rasvjeta_17082921_4.JPG

gnm_javna_rasvjeta_17082921_5.JPG