U Muzeju planinarstva promocija knjige “Zidine u šumi – Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice”

Grad Ivanec/vv | 17.3.2023. u 09:30h | Objavljeno u Našim krajem

Knjiga je svojevrstan pregled utvrda na južnim padinama Ivančice građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku, a radi se o liniji utvrda koja je utvrđivala sjeverozapad Hrvatske, braneći prolaz potencijalnim napadačima prema sjeveru

Svi planinari, zaljubljenici u Ivančicu i povijesne tajne koje krije, povjesničari, a osobito mladež te svi ostali zainteresirani građani pozvani su na predstavljanje knjige "Zidine u šumi — Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice" koje će se u petak, 17. ožujka, održati u Muzeju planinarstva Ivanec s početkom u 19 sati.

Knjigu će predstaviti njen autor Petar Babić, prof. povijesti, književnosti i engleskog jezika, ujedno i gorski spašavatelj u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Varaždin.

Knjiga je svojevrstan pregled utvrda na južnim padinama Ivančice građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. Radi se o liniji utvrda koja je utvrđivala sjeverozapad Hrvatske, braneći prolaz potencijalnim napadačima prema sjeveru.

10869.png

Na planini danas možemo naći šest utvrda koje su u ruševnom stanju, slabo su očuvane, a donedavno gotovo i bez ikakve inicijative za konzervacijom ili daljnjim istraživanjem. Obrambena linija južne Ivančice kulturno je dobro koje leži gotovo u potpunosti neiskorišteno u turističkom, promocijskom, pa čak dobrim dijelom i arheološkom smislu.

Autor, kao i cijeli uži tim koji je radio na knjizi, smatra da je upravo manjak ovakve literature djelomični krivac za katastrofalno nizak interes javnosti za hrvatsku povijest, koji pak vodi u razne krive interpretacije povijesnih činjenica, kao i etabliranje nekih - u najmanju ruku dubioznih - novih autoriteta na tom području.

Odgovornost je i povjesničarske struke, ali i planinarskih društava, saveza i volontera, da se učini sve da se takvi lokaliteti očuvaju, da se podigne svijest o njima i njihovim specifičnostima te osigura njihova trajnost u godinama koje dolaze.

- O svemu ovome bit će riječi na predstavljanju ove vrijedne knjige koju toplo preporučujemo svim žiteljima Planinarskog grada - poručuju organizatori.