U mađarskom Zalaszentmartonu održan program sa završnom konferencijom projekta „Via Saint Martin“

VV | 10.6.2022. u 12:32h | Objavljeno u Našim krajem

Projekt „Via Saint Martin“ temelji se na razvoju novih tematskih turističkih sadržaja povezanih s održivim i kulturnim turizmom. Vodeći partner je Grad Ludbreg, a partner s mađarske strane je Općina Zalaszentmárton. Ukupna vrijednost projekta je 350.130,75 eura, a sufinanciran je iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Opći cilj projekta je razviti i primijeniti inovativni turistički proizvod koji se odnosi na razvoj hodočasničke turističke rute, koja uključuje vjerske spomenike i objekte u prekograničnom području.

Martin Fehér, načelnik Općine Zalaszentmárton, na završnoj je konferenciji naglasio da su ovim projektom malom, prekrasnom mjestu „dali dašak života“.

– Mislim da smo uz pomoć ovog projekta učinili prve korake za razvoj infrastrukture i okoliša, da bude primamljiviji za sve koji dolaze ovamo. Zahvaljujući dobrosusjedskim odnosima i partnerima, prijateljima iz Hrvatske, imamo dodatnu energiju za razvoj našeg mjesta. To nam je polazna točka – kazao je Fehér.

Josipa Grđan, voditeljica Odsjeka za razvojne projekte, poduzetništvo i turizam Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Ludbrega, istaknula je zadovoljstvo što se u projektu surađivalo s Općinom Zalaszentmarton.

– To je mala općina, ali puna potencijala i dragih ljudi. Imali smo priliku zajedno realizirati aktivnosti iz projekta i nadamo se budućim zajedničkim projektima – rekla je Grđan.

Voditelj projekta u Gradu Ludbregu Perica Horvat naglasio je da su rezultati projekta povećan broj turista hodočasnika u Ludbregu i u Zalaszentmartonu za 10 posto, razvijen novi turistički proizvod u prekograničnom području i povećana turistička atrakcija destinacija za 20 posto, porast broja gostiju za 10 posto i razvijena turistička infrastruktura u Ludbregu i Zalaszentmartonu.

Renata Verger, voditeljica projekta u Zalaszentmartonu predstavila je trojezičnu mobilnu aplikaciju izrađenu u okviru projekta.

Uz završnu konferenciju projekta „Via Saint Martin“ u Zalaszentmartonu održana je manifestacija „Sveti Martin i tradicije oko Martinja – Grožđe i vino“, a organiziran je i obilazak ostvarenih investicija u sklopu projekta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci