U ivanečkom proračunu višak od skoro 7,5 milijuna kuna – što s njime?

vv | 21.4.2022. u 19:25h | Objavljeno u Našim krajem

  Vijećnici Gradskog vijeća Ivanec na svojoj su sjednici u srijedu, 20. travnja, jednoglasno usvojili drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna kojim je gradski budžet s planiranih 63,55 povećan na gotovo 70 milijuna kuna. Glavni razlog povećanja proračuna jest ostvaren višak prihoda u poslovanju za 2021. godinu od skoro 7,5 milijuna kuna, a koji je prenesen u 2022. godinu.

Proračun prvenstveno tehničke naravi

   Kako je u obrazloženju istaknuo zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, ovaj je rebalans prvenstveno tehnički, jer se prenesena sredstva najvećim dijelom odnose na projekte čija je realizacija bila planirana u prošloj godini, ali se oni, uglavnom zbog aktualne situacije na tržištu, nisu stigli dovršiti lani, već su morali biti preneseni u ovu godinu.

   Odnosi se to ponajprije na radove u Preradovićevoj ulici, na 1. fazu radova energetske obnove stare škole u Salinovcu (zbog problema s izvođačem koji je odustao od dobivenog posla pa se morao raspisivati novi natječaj), zatim, zbog produljenja rokova vezanih uz radove i isporuku montažnih objekata na nogometnom igralištu u Salinovcu, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa  s vlasnicima u Cesarčevoj ulici itd.

   Pojasnio je i povećanje određenih stavki koje se odnose na obveze sufinanciranja izrade projekata prijavljenih na pojedine natječaje i javne pozive (uređenje vršnog područja Ivančice i edukacijskih staza na Ivančici, SRC Ivanec, Park šuma), gradnju skate parka, uređenje čuvaonice za muzejsku građu u Muzeju planinarstva, na gradnju nove ograde oko dječjeg vrtića te oko zakonskih obveza koje se odnose na transparentnost.

Klub HDZ-a, HNS-a i HSU-a: „Da“ rebalansu

   Istupajući u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, Zdenko Đuras naglasio je da će ovi vijećnici podržati rebalans budući da se njime nastavlja realizacija prijašnjih dogovora kojima je fokus ulaganja stavljen na (do)gradnju vrtića u Ivancu i Radovanu, u sport, promet te u vatrogastvo.

   Predložio je da se dio novca od prodaje gradskih nekretnina kod vrtića u Ivancu i naslijeđene imovine u Lančiću uloži u kupnju zemljišta za budući SRC Ivanec. Poručio je da će iskoristiti sve mogućnosti kako bi se realizirala najavljena dogradnja Osnovne škole u Ivancu te tako i ivanečkim učenicima omogućila nastava u jednoj smjeni, ali i organizacija produljene nastave u školama Ivanec i Radovan što je, ocijenio je, i pitanje lokalne demografske politike. Pozdravio je i najavljena ulaganja u pčelarstvo.

   Ljudvek Cikač (HDZ) u raspravi o rebalansu pozitivno se očitovao o povećanim izdvajanjima u vatrogastvo, kulturu, sport i sportske objekte te u pozitivne pomake oko izrade turističkog suvenira.

Natječaj za vrtiće država još nije raspisala

   Mihael Slunjski naglasio je da će i SDP podržati rebalans te takav stav obrazložio uvrštavanjem u proračun nekih novih projekata kao što su Park šuma kod ivanečkih Jezera, tematske staze na Ivančici, povećanje potpora za vatrogasnu zajednicu i civilnu zaštitu te socijalne potrebe, Centar za posjetitelje i reciklažno dvorište. Kao negativno, istaknuo je povećanje sredstava za medijsku promidžbu.

   Očitujući se na rasprave, Friščić je pojasnio da su – kad je riječ o medijskoj promidžbi – izdvajanja povećana temeljem obveza propisanih Zakonom o proračunu (obvezna uspostava portala otvorenih podataka) i od strane Povjerenika za informiranje (mjesna samouprava, proaktivna objava informacija za ponovnu uporabu), a ne zbog povećanja opsega informiranja putem postojećih gradskih glasila.

   Naglasio je da su u cilju povećanja transparentnosti osigurana i sredstva za prijenos sjednica uživo Gradskog vijeća, dok se tek sitno povećanje odnosi na troškove tiska Ivanečkih novina (isključivo zbog poskupljenja boja i tiskarskih ploča na tržištu).

   U prioritetu, rekao je, i dalje ostaje dogradnja Dječjeg vrtića u Ivancu. Za taj projekt Grad Ivanec ima sve spremno, od projekata i dozvola do osiguranih sredstava, međutim, natječaj čije je raspisivanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo još potkraj prošle godine, a na koji Grad namjerava kandidirati ovaj projekt, do danas – nije raspisan.

Batinić: Produžena nastava skuplja od najskupljeg vrtića!?

   Osvrćući se na Đurasovu raspravu oko uvođenja produljenog boravka u školama, gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je da se Grad Ivanec spreman uključiti u sufinanciranje, ali da po tom pitanju čeka uvjete Varaždinske županije kao osnivača škole.

-Po kalkulaciji koja nam je prethodnih godina od Županije bila ispostavljena za financiranje produženog boravka djece u OŠ Radovan ispadalo je da bi Grad (iako je Županija osnivač škola) za produženi boravak morao financirati više nego što to sada plaćamo za smještaj djeteta u najskuplji vrtić! Da je Gradsko vijeće 2019. godine prihvatilo moju inicijativu za prijenosom osnivačkih prava nad školama Ivanec i Radovan na Grad Ivanec (većina vijećnika tada je to dobila, op.a.) mi danas ni o dogradnji škole u Ivancu ni o produljenoj nastavi u obje škole ne bismo imali potrebe razgovarati, jer to bi već bilo riješeno – podsjetio je Batinić.

   Osvrnuo se i na aktualno na stanje na tržištu, koje karakteriziraju velika poskupljenja i inflacija, te izjavio da će biti iznimno teško raditi i realizirati projekte u nesigurnim uvjetima, kada cijene neprestano skaču.

Niz točaka

   U „paketu“ s rebalansom, Gradsko vijeće usvojilo je i prve izmjene i dopune svih programa koji su sastavni dio proračuna (gradnja objekata i uređaja te održavanja infrastrukture, programi javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi). Prethodno je Vijeće, također jednoglasno, usvojilo i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu te donijelo odluku o raspodjeli spomenutog viška u iznosu od skoro 7,5 milijuna kuna. Od toga ostvareni višak u poslovanju Grada Ivanca iznosi 7,38 milijuna kuna, višak Dječjeg vrtića iznosi 85.000 kuna, a Gradske knjižnice oko 5.100 kuna.

   Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o upravnim tijelima Grada Ivanca te Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika.

Vijećnici su donijeli i Program dodjele bespovratnih potpora za poticanje razvitka poduzetništva na području grada Ivanca u 2022. godini. Prihvatili su i izvješća o poslovanju u 2021. godini Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice Gustav Krklec, kao i izvješće Ivkoma d.d. o poslovanju groblja i o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u 2021.

O prihvatu izbjeglih iz Ukrajine

   Na sjednici je Marko Friščić, u svojstvu načelnika Stožera civilne zaštite, sve okupljene informirao o prihvatu izbjeglih osoba iz ratom razorene Ukrajine, koji su utočište našli na području grada Ivanca.

Uz osvrt na njihov dolazak, smještaj i koordinaciju sa Županijom te na način rješavanja problema, konstatirao je da je situacija solidna i pod kontrolom te da raseljene osobe upućuju domaćinima pohvale na dočeku, prihvati i brizi koju vode o njima.

 Uputio je zahvalu svima koji su bili i koji su i dalje angažirani na smještaju i prihvatu raseljenih osoba – domu Križnjak u Ivancu, hotelu Orion, građanima koji su izbjeglima ustupili privatni smještaj, ali i volonterima, Crvenom križu, članovima Stožera CZ, prevoditeljima, psihologinji i dr.

Galerija slika