U ivanečkom parku održan Susret u vrtovima - Rendez-vous aux jardins

Varaždinske vijesti | 3.6.2022. u 12:06h | Objavljeno u Našim krajem

U suradnji Ministarstva kulture Francuske Republike i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Konzervatorskog odjela u Varaždinu, u ivanečkom gradskom parku održan je Susret u vrtovima – Rendez-vous aux jardins.

Francusko Ministarstvo kulture od 2003. godine, svakog prvog vikenda u lipnju u svojoj zemlji organizira Rendez-vous aux jardins i tada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji te priređuju edukativni i promotivni sadržaji namijenjeni djeci i široj publici. Zadnjih nekoliko godina događanju se priključuje i naše Ministarstvo kulture i medija.

Tema ovogodišnjih Susreta bila je "Vrtovi i klimatske promjene", a ivanečki park odabran je za prezentaciju jer su posljednjih godina klimatske promjene (oluje, nametnici, bolesti…) bitno utjecale na njegovo stanje i izgled.

Susretu u vrtovima prisustvovali su, uz ostale zainteresirane građane, učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, koje je parkom provela dipl. arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu te ih upoznala s njegovim nastankom i povijesnim razvojem.

Događaju su ispred Konzervatorskog odjela u Varaždinu prisustvovale i pročelnica dr.sc. Vesna Pascuttini-Juraga i dipl. povjesničarka i arheologinja Martina Matijaško.

Susret_u_vrtovima_Ivanec_03062022_1.jpg

Susret_u_vrtovima_Ivanec_03062022_2.jpg