IVANEC Položeno cvijeće na spomen obilježja antifašističkim borcima

Grad Ivanec/vv | 23.6.2023. u 10:20h | Objavljeno u Našim krajem

Antifašizam je ugrađen u Ustav RH - poručuje Batinić

U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, izaslanstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem na gradskom groblju Ivanec položilo je vijenac i zapalilo svijeće na spomen kosturnicu s posmrtnim ostacima pripadnika 6. i 10. korpusa NOV-a palih u borbama kod Ivanca 1943. i 1944. godine. 

Polaganju vijenca pridružili su se i pojedini gradski vijećnicite predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Ivanec na čelu s tajnikom Čedomirom Bračkom.

11562.jpeg

11561.jpeg

11563.jpeg

Podsjećamo, Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Odali počast i prijetili se Josipa Kraša

Kod spomen kosturnice svima okupljenima kratko se obratio gradonačelnik M. Batinić:

- Okupili smo se kako bismo odali počast poginulim borcima i antifašistima te se ujedno prisjetili i Josipa Kraša koji je poniknuo u našemu kraju, jednog od najpoznatijih antifašističkih boraca, organizatora pokreta otpora fašističkom okupatoru, ali i organizatoru štrajkova ivanečkih rudara. Na žalost, u javnom prostoru i prečesto svjedočimo pokušajima revizije povijesti i antifašističkog pokreta te veličanjudogađanja iz mračnog doba fašizma. Dužnost nam je tomu se oduprijeti i uvijek ponovno isticati da je antifašizam ugrađen u Ustav RH, a samim tim i u same temelje suvremene hrvatske državnosti – istaknuo je Batinić, nakon čega je počast poginulima odana minutom šutnje.

Nakon Ivanca, potpredsjednik Gradskog vijeća Josip Grđan i gradski vijećnici Ivan Sedlar i Mihael Slunjski cvijeće su položili i svijeće zapalili i na spomen obilježja poginulim antifašistima na grobljima u Margečanu i Radovanu.

11564.jpeg

11565.jpeg

11566.jpeg