U Ivancu natkrivena tržnica, obnova kolodvora, hostel s restoranom i novi stambeni blok Foto: Ivanec

U Ivancu natkrivena tržnica, obnova kolodvora, hostel s restoranom i novi stambeni blok

VV | 9.5.2021. u 19:28h | Objavljeno u Našim krajem

Završetkom skupih modernizacijskih radova u Ulici E. Kumičića (2,4 milijuna kuna),planovi gradske uprave Ivanca za daljnjim urbanim uređenjem ovog, istočnog kvarta ne završavaju. ovo je, kaže gradonačelnik Milorad Batinić tek početak, jer aktualna gradska vlast već je pokrenula aktivnosti na daljnjoj urbanoj izgradnji ove gradske četvrti i to na način kojim bi on u predstojećem periodu trebao prerasti u novi gradski sub centar.

Naime, Grad Ivanec već ima projekt gradnje nove suvremene, natkrivene gradske tržnice na prostoru sadašnje, uključujući i uređenje kontaktnih površina (parkiralište, park i dr.).

U obuhvatu planiranog uređenja tržnice je i sadašnja zelena zona između tržnice i autobusnog kolodvora, koja će se pretvoriti u park. Probit će se i nova prometnica Kumičićeva – Gundulićeva.

S druge strane, velike poslovne planove na ovom području ima i vlasnik Presečki Grupe, Antun Presečki, koji je je i javno iznio proteklih dana, na press konferenciji u povodu početka radova u Pregradi, sličnih kakve planira provesti i u Ivancu.

On je na dva dosadašnja sastanka u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom i gradskim službama (jedan je održan lani, a drugi ove godine) najavio gradnju hostela iznadobnovljenog autobusnog kolodvora te gradnju novog poslovno-stambenog bloka na prostoru sadašnjeg parkirališta kod autobusnog kolodvora.

S obzirom na zonu radova i zahvata, razgovaralo se i o tome kako planove Grada i planove Presečki Grupe povezati ucjelinu.Temeljem toga, u Gradu se prišlo razradi rješenja kojima je razrađena buduća organizacija sadržaja na navedenom obuhvatu.

Okosnica razmišljanja je tzv. megastruktura, koja oba prostora – i tržnički i autobusni – povezuje u smislenu urbanističku cjelinu.

Prostor tržnice smjestio bi se centralno na parcelu, a postojeći parking razmjestio bi se po rubu. Na taj način se ne bi izgubila parkirna mjesta, a tržnica bi dobila prominentniji položaj. Kompletni prostor bio bi natkriven, sa svjetlarnicima na pozicijama zatvorenih dijelova tržnice.

Na ulazu bi bio smješten prostor za prigodnu sezonsku prodaju, a u natkrivenom dijelu redoviti asortiman zelene tržnice, cvjećara, tekstilne robe i slično.

Također se predviđa sanitarni čvor i prostor uprave, kiosci i zatvorene prodavaonice za ribu, meso i mliječne proizvode.

U nastavku, prema autobusnom kolodvoru, predviđa se uređenje manjeg parka, dok je, tik uz njega, zid prema dvorištu Policijske postaje predviđen kao prostor kreativnog izražavanja za mlade.

Po izjavi A. Presečkog, prostor kolodvora planira se u potpunosti preurediti. Stoga se, u dogovoru s Gradom, uz sjeverni dio parcele predviđa nova spojna cesta Gundulićeva – Kumičićeva, koja će omogućavati kružnu vezu za autobusni promet.

Iznad obnovljenog kolodvora vlasnik predviđa izgradnju hostela s restoranom i terasom na krovu, s pogledom na centar grada i Ivančicu.

Na prostoru sadašnjeg parkirališta kod autobusnog kolodvora planira izgradnju velikog stambenog bloka s poslovnim sadržajima u prizemlju. Kolodvor i stambeni blok stajat će na podzemnoj garaži kako bi se u razini partera oslobodio prostor za pješake i bicikliste.

Na vizualu koji je izradio ivanečki mag. arh. Marko Friščić vidljiv je prijedlog organizacije sadržaja u budućem prostoru na potezu tržnice, parka, kolodvora i budućeg stambenog bloka, dok su 3D projekcije planovi koje je predočila Presečki Grupa.

Autobusni-kolodvor_presecki_grupa2.jpg

Autobusni-kolodvor-Presecki_grupa1.jpg

trznica_i_kolodvor_1.jpg

trznica_i_kolodvor_3.jpg