TOPLIČKI PROČISTAČ U punom jeku radovi na projektu kojim operativno upravlja Varkom

J.Š./ Varaždinske vijesti | 30.4.2021. u 14:37h | Objavljeno u Našim krajem

Izgradnja uređaja za pročišćivanje voda, vrijednog oko 27 milijuna kuna, u punom je jeku da bi krajem godine problem onešičćenih voda u gradu Varaždinskim Toplicama bio riješen.

Vrijednost uređaja oko 27 milijuna kuna s PDV-om

- Nalazimo se na lokaciji na kojoj će do konca godine biti riješen problem koji V. Toplice imaju više stotina godina i sve otpadne vode iz sustava kanalizacije će biti ovdje tretirane i potom po drugom stupnju kvalitete vode, praktički pitka voda, ispuštene u vodotok rijeke Bednje. Ovaj projekt ima svoju povijest, za tu povijest su zaslužni brojni ljudi, primjerice gospodin Kranjčec. Riječ je o projektu kojim operativno upravlja Varkom, na način da je Varkom napravio projekte, aplicirao, proveo javnu nabavu i počeo radove. Sa zadovoljstvom mogu reći da je aglomeracija Varaždinske Toplice aglomeracija koja će prva biti gotova. Do 30. srpnja trebali bi biti gotovi radovi na kanalizaciji, a otprilike bi i do konca godine ovaj uređaj trebao biti završen. Vrijednost uređaja je oko 27 milijuna kuna s PDV-om, glavni izvođač je tvrtka Esotech d.d., dobivena je građevinska i lokacijska dozvola i ako će sve ići po planu, mi ćemo to izgraditi - rekao je Željko Bunić direktor Varkoma.

Poduzetnik Dragutin Kranjčec, podsjetio je da je u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika V. Toplica s predstavnicima Hrvatskih voda krenuo u prve razgovore. Tada su V. Toplice i još dva grada dobile mogućnost sudjelovanja u studiji.
- Iz Hrvatskih voda je naručena jedna studija koju su radile austrijske firme, na toku rijeke Bednje. Mi smo nakon toga počeli otkupljivati ovo zemljište, uz veliku potporu Hrvatskih voda koje su financirale projekte. Došli smo do toga da je 30 posto ovog pročistača gotovo - rekao je Kranjčec, dodavši da V. Toplice to zaslužuju i da će u budućnosti i drugi gradovi na Bednji dobiti pročistače, a ovo će biti prvi.

Predstavnik izvođača radova iz tvrtke Esotech d.d. Marko Škoberne istaknuo je da su se radovi intenzivirali.
- Gradilište je otvoreno prije dva mjeseca i već se vide prvi radovi. Planiramo, s podizvoditeljem za građevinske radove, do sedmog i osmog mjeseca veći dio građevinskih radova izvršiti, sva oprema je po planu od pojedinih isporučilaca naručena i slijedimo glavni terminski plan po ugovoru s Varkomom - rekao je Škoberne i zahvalio Varkomu na povjerenju i preporuci.

Čehok: Varkom povećao vrijednost tvrtke

S obzirom na to da na topličkom području projekt izvodi varaždinska tvrtka radove je posjetio i gradonačelnik grada Varaždina, Ivan Čehok.
- Varkom, iako je u većinskom vlasništvu Grad Varaždina, radi na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske i danas je uz velike državne tvrtke, primjerice HEP i Hrvatske vode, tvrtka koja je povukla najviše europskog novca i to ne europskog novca koji će doći tamo za četiri pet godina, kako se župan hvali, nego je to novac koji sad stiže u Varaždin i V. Toplice ili županiju. Sve su to projekti koji se sada odvijaju. Ovaj projekt je važan i zbog zaštite voda, ali i zbog projekta Aglomeracije V. Toplica. Čestitam Varkomu jer ovime, ne samo da se podiže standard građana V. Toplica, nego povećava i vrijednost tvrtke. Varkom je povećao vrijednost tvrtke ovim ulaganjima u zadnjih nekoliko godina za pola milijarde kuna. Tih pola milijarde kuna je ujedno i povećanje vrijednosti imovine grada za 260 milijuna kuna. Prema tome kad govorimo o vrijednosti projekta ne treba samo gledati na objekt koji će biti napravljen, ili na ukupnu vrijednost projekta, već i na to da time ujedno povećavamo vrijednost gradske tvrtke i imovine - rekao je Čehok.

Radove je obišao i varaždinski gradski vijećnik Mario Lešina.

- Nalazimo se kraj pročistaća otpadnih voda uz rijeku Bednju. Ovo je u biti glavna rijeka varaždinske regije s obzirom da od šest gradova Varaždinske županije njih pet leži na rijeci Bednji. Ovakav pročistač će dići generalno kvalitetu života i kvalitetu vode u rijeci Bednji. Ono što je važno napomenuti da je riječ o projektu koji vodi varaždinska firma na topličkom području i to pokazuje jedno zajedništvo, nešto što je u sljedeće četiri godine neizbježno. U ITU mehanizmu imamo skoro 14 milijardi kuna koje se moraju realizirati zajedničkim projektima, a ti projekti su usmjereni upravo na podizanje kvalitete života - dodao je Lešina.